Hemmo testaa: Läjähtävä periskooppimikrofoni

Periscope-kuva: Marko Stenvall.

Hemmon testissä koriste-esineeksikin kelpaava mutta ennen kaikkea äänityskäyttöön mainiosti soveltuva, persoonallinen Periscope-mikrofoni.

Myin äskettäin huvikseni Von Hertzen Brothers -yhtyeen salskealle laulajalle kassillisen 60-luvun dynaamisia mikrofoneja, koska hän halusi ostaa ne, halvalla. Mikko kysyi lähtiessään, ohimennen, olenko jo kuullut kotimaisesta Scope Labs -firman Periscope-kondensaattorimikrofonista, jossa on kenties maailman ensimmäinen sisäänrakennettu kompressoriefekti. No, enpäs ollut ja koska kyseinen konsepti kuulosti hyvin mielenkiintoiselta, päätin rohkeasti ottaa yhteyttä mikin valmistajaan.

Sain yllätyksekseni mikrofonin lähes saman tien testilainaan ja se peräti tuotiin kotiini Laruun, tuohon ghettoon karuun. Pelkkä steampunk-tyylinen paketti oli jo vaikuttava. Mikki on pakattu hieman aarrearkkua muistuttavaan laatikkoon, jossa se lepää punaisella silkkikankaalla. Mikrofonin elektroniikka on ahdettu kuparista tehdyn vesijohtoputken sisään ja tuote muistuttaa kuulokojetta tai vanhanajan kaksintaistelupistoolia tai hermströösiä, jolla voi kalibroida nasumaagitasojen fluktuaation askultaatiopisteen, niin että vastakkaiset sordinaatiot ovat täydellisessä harmoniassa.

Mikrofoni on niin tyylikäs, että se käy jo sisustusesineestä. Päätin tästä huolimatta kokeilla sitä tositoimissa ja käyttää sitä koeäänityksissäni treenikämpällä. Testasin periskooppia rumpuihin, kaukaa ja läheltä, sekä kitaracomboon ja lauluun. Mikissä on muuten pallokuvio, jolloin se toistaa kaikki äänet yhtä hyvin riippumatta äänen tulosuunnasta. Pallokuvioisesta puuttuu bassoääniä korostava proximity-lähiefekti miltei kokonaan.

Lopputulos oli pääasiassa erittäin hyvä, ja valmis miltei sellaisenaan ilman mitään miksauksia. Mikrofoni tarvitsee toimiakseen 48 voltin phantom-aavevirtaa. Mikissä ei ole mitään säätimiä eikä kytkimiä ja se kompuroi eli kompressoi kaiken äänittämänsä riittävästi läjään, mutta kuinka paljon? Sitä ei valmistajakaan osannut sanoa. Eivät kuulemma ole selvittäneet, laite on tehty enemmän korvilla kuin mittareilla. Suunnittelija oli saanut idean periskoopin kompressoriin Dictaphone-reportterimankan sisäänrakennetusta karusta kompurasta. Joka tapauksessa sinä joko pidät häröilevän mikrofonin kuulokuvasta tai sitten et. Minua se miellytti paljonkin.

Se kävi selville, että livekäyttöön periskoopista ei ole. Sain kuitenkin kokonaisen rumpusetin äänitettyä tyydyttävästi tällä yhdellä mikillä riittävän kaukaa. Huippulia! Mikrofoni saattaa olla parhaimmillaan jonkun toisen perinteisen laadukkaan kondensaattorimikrofonin kaverina, jolloin toisesta saat hifiä ja toisesta periskooppisoundia. Siitä vaan miksaamaan. Itse pidin mikistä ihan sellaisenaan, mutta erikoinen se on joka tapauksessa.

Tästä ehkäpä maailman paras tai ainakin riittävän erikoinen läjähtävä äänitysmikki erikoistyypeille. Jopa Nirvanan tuottaja Butch Vigillä on tällainen. Mikrofonia voi ostaa vain valmistajan nettisivujen kautta hintaan 369 euroa. Toimitusaika kannattaa selvittää.

HEMMO PÄIVÄRINNE 
Soundin oma kamarunkkari