”Festarimaailma on nykyään aika hedonistista toimitusta” – Antti Hyyrynen muistelee Stam1nan 12 vuotta festivaaleilla

Festarilavojen avautuminen 2005 oli iso merkkipaalu Stam1nalle. Sittemmin keulamies Hyyrynen on esiintynyt muun muassa alasti ja toivonut raiderissa hassuja hattuja.
21.8.2017 16:23

Teksti ja kuva: Elina Järvi

Jokainen yhtye odottaa alkutaipaleellaan ensimmäistä suurempaa keikkaansa. Niin teki myös Stam1na. Kevääseen 2005 ja esikoisalbuminsa ilmestymiseen mennessä bändi oli pohjustanut uraansa jo yhdeksän vuotta. Keikkamyyjän he olivat saaneet vuotta aiemmin.

– Silloin tuntui, että nyt alkaa tapahtua: pääsimme soittamaan klubeille. Todellisuudessa keikkoja oli kuitenkin siinä vaiheessa vain muutamia, laulaja-kitaristi Antti Hyyrynen muistelee.

”Se oli valtava hyppy meidän autotallimeiningistä.”
– Antti Hyyrynen

Kun Stam1na sitten ilmestyi, yhtye oli kesällä 2005 yhtäkkiä esiintymässä useilla festareilla, muun muassa Provinssirockissa. Hyyrynen muistaa edelleen sen tunteen, kun hän tajusi, että suuri ihmisjoukko valuu katsomaan juuri heidän keikkaansa.

– Niitähän tuli saatana tuhatpäin. Se oli valtava hyppy meidän autotallimeiningistä. Aika ummikkona me niille keikoille lähdettiin, esimerkiksi rumpali Teppo Velin oli elämänsä ensimmäisillä festareilla tuolloin Provinssissa.

Fiilis, joka jo ensimmäisillä festarikeikoilla oli mukana, ei ole 12 vuodessa hävinnyt.

– Tekniikka on vähän kasvanut ja rojua on tullut lisää, mutta kyllä se aina jännittää, kun keikkabussi ajaa festarialueelle. Edelleen katson kauhuissani bussin ikkunasta, että onpas näitä ihmisiä paljon. Se on vaikuttavaa, Hyyrynen sanoo.

”Olemme kiitollisia, että mekin edelleen kelpaamme, vaikka dj:t ovat alkaneet paljon liidata tätä hommaa.”
– Antti Hyyrynen

– Olemme kiitollisia, että mekin edelleen kelpaamme, vaikka dj:t ovat alkaneet paljon liidata tätä hommaa. Silti vaikuttaa siltä, että kyllä myös tällaista energiapiikkiä ja hullunmyllyä edelleen kaivataan lavoille.

Antti ”Hyrde” Hyyrynen esitteli Qstockissa Stam1nan keikkabussissa aurinkolippaa, joka oli festarikesän aikana kulkeutunut kyytiin.

Festareiden dj-ilmiön rinnalla yksi muutos on Hyyrysen huomioiden mukaan se, että nykyään porukkaa festareille vetää entistä enemmän ”tv:stä tutut” artistit.

– Koko festarimaailma on nykyään aika hedonistista toimitusta: ihmiset ovat viimeisen päälle laitettuja ja haisevat hyvältä, eikä juuri missään enää polteta röökiä. VIP-alueella kyse on jopa ihan näyttäytymisestä; jengi on ultratyylikästä. Se on sellaista Instagram-festivaalihommaa, joka näkyy myös keikoilla: hieltä tämä homma ei enää hirveästi saisi haista eikä känniurpoilu ole kaikkien juttu. Jos mie olisin festarikeikalla lavalla täyskäynnissä niin olisihan se nyt vittu noloa! Vaikuttaisin alkoholiongelmaiselle, luulisin näin.

– Mie ite oon sitä koulukuntaa, joka on lähtenyt telttaan raviradalle Ilosaareen. Ihmiset selvästi tulevat nykyään festareille vähän eri oletusarvolla.

Yhdestä asiasta Hyyrynen on iloinnut Stam1nan festarikeikoilla erityisesti. Häpeästä. Sitä onkin riittänyt, hän nauraa.

”Meidän raiderissa piti aina olla hassu hattu.”
– Antti Hyyrynen

– Kesällä 2011 aloitettiin tällainen, että meidän raiderissa piti aina olla hassu hattu. Raideri pysyi samana kaksi vuotta ja meidän treenikämpälle kertyi aivan valtava hattupino sekä naamareita, hanskoja ja puuhevonen.

Jurassic Rockissa Stam1nalla puolestaan oli aikoinaan keikallaan hääteema.

– Mie olin alasti, Kai-Pekka oli morsiuspuvussa ja Pekka oli maalaistollon asussa: sillä oli sellaiset farkkuhaalarit. Emilillä oli blondi peruukki päässä, muistaakseni se meni Kai-Pekan kanssa naimisiin.

Stam1na soittaa vuoden viimeisen keikkansa Suomessa 26. elokuuta Mikkelin Livestock & Tattoossa. Seuraavaksi yhtye suuntaa uransa pisimmälle ulkomaankiertueelle Omnium Gatherumin ja islantilaisen Skálmöldin kera. Kiertue alkaa 25. lokakuuta Frankfurtista ja päättyy 19. marraskuuta Kölniin. Tähön väliin mahtuu sitten keikkoja muun muassa Saksassa, Hollannissa, Isossa-Britanniassa, Portugalissa ja Espanjassa.

Lisää luettavaa