Kun Motörheadin Phil Campbell nimesi uuden bändinsä, vaimo piti hetken mykkäkoulua – lue haastattelu

EPA / JEON HEON-KYUN / AOP

Kitaristi Phil Campbell on keskittynyt Motörheadin loppumisen jälkeen tekemään musiikkia poikiensa kanssa. Mikäs sen mukavampaa, vaikka Lemmy Kilmisterin poismeno olikin musertava isku. Timo Isoaho haastatteli miestä Soundiin 10/20.

Mitä tekee käytännössä taukoamatta vuosikymmeniä kiertäneen Motörheadin kitaristi Phil Campbell, kun yhtyeen maineikas ura päättyy keulakuva Ian ”Lemmy” Kilmisterin menehtymiseen loppuvuodesta 2015?

No, hän perustaa tietenkin uuden yhtyeen. Eikä ihan millaista bändiä tahansa, sillä Phil Campbell And The Bastard Sons -kokoonpanossa vaikuttaa hänen lisäkseen kolme muutakin Campbellia. He ovat kitaristi Todd, basisti Tyla ja rumpali Dane. Ja kyllä vain: kaikki kolme ovat Philin poikia.

– Joku voisi kuvitella, että tällaisen rockyhtyeen pyörittäminen on täysin mahdotonta. ”Ukko ja kolme villiä skidiä, ei tuosta tule mitään”, naurahtaa isä-Campbell.

– No, usko tai älä, mutta The Bastard Sonsin sisäinen fiilis on aivan loistava, emmekä me tappele keskenämme. Tietenkin saatamme keskustella tiukkaan sävyyn esimerkiksi kappaleiden sovituksista, mutta silloinkin asiat riitelevät – eivät suinkaan ihmiset.

Entä mitä vaimosi ajattelee yhtyeen nimestä?

– Hah hah! Bändin otsikko oli aluksi Phil Campbell’s All Starr Band, mutta jossakin vaiheessa laulajamme Neil Starr ehdotti uuden nimen käyttöön ottamista. Päätimme tehdä vaihdoksen tyylillä… Meille oli nimittäin buukattu esiintyminen Wacken Open Air -festivaalille kesällä 2016, ja kun sitten astelimme estradille, taustalakanassa ei lukenutkaan Phil Campbell’s All Starr Band vaan Phil Campbell and the Bastard Sons, hymyilee kitaristi.

– Mutta vastatakseni kysymykseesi… Täytyy myöntää, että vaimoni ei varsinaisesti ilahtunut The Bastard Sons -nimestä, mutta muutaman päivän mittaisen mykkäkoulun jälkeen asia oli loppuunkäsitelty. Tai ainakin luulen niin!

Eikö yksikään pojistasi osaa laulaa? Olisihan se nyt vielä yhden piirun verran tyylikkäämpää, mikäli kaikkien bändin jäsenten sukunimi olisi Campbell.

– Todd toimi aikoinaan solistina eräässä yhtyeessä, mutta hän ei digannut siitä hommasta yhtään. Kun sitten päätimme kasata tämän bändin, Todd ilmoitti saman tien, ettei hän aio laulaa. Onneksi Neil Starr on mainio solisti ja hän on myös jälkikasvuni pitkäaikainen ystävä, joten orkesterin keulakuvaasia ratkesi hyvinkin kivuttomasti.

Mutta miten The Bastard Sonsiksi muuttunut All Starr Band sai aikoinaan alkunsa?

– Todd juhli kolmekymppisiä muutamia vuosia sitten, ja pidimme tuolloin kunnon pirskeet. Tapahtumapaikalla oli myös bändikamat, ja illan edetessä päädyimme tietenkin soittamaan joitakin cover-biisejä… Ja katsohan vain: meillä oli niin älyttömän hauskaa, että päätimme tehdä jatkossakin joitakin bilekeikkoja, kertoo Campbell.

– Lemmyn kuolema oli tietenkin musertava isku, ja olin hänen menehtymisensä jälkeen pitkään jonkinlaisessa sumussa. Joskus loppukeväästä 2016 oma fiilikseni oli jo vähän parempi, ja samalla aloimme suhtautua All Starr Bandiin selvästi vakavammin. Samalla syntyivät ensimmäiset omat biisit, ja julkaisimme yhtyeen nimettömän debyytti-ep:n saman vuoden loppupuolella.

Bändin ensimmäinen pitkäsoitto The Age of Absurdity ilmestyi alkuvuodesta 2018, ja Soundi totesi levystä muun muassa seuraavaa: ”The Age of Absurdity on hyvä muistutus siitä, miten kova riffittelijä ja tyylikäs soolokitaristi Phil oikeasti onkaan.”

– Diggaan The Age of Absurditysta edelleen… Mutta kuten asiansa osaavan rockmuusikon täytyy sanoa, niin kyllähän juuri ilmestynyt We’re the Bastards -kakkoslevy pistää paremmaksi, nauraa Campbell.

– Omiin korviini kappalemateriaali on piirun verran The Age of Absurditya tasokkaampaa. Tämän lisäksi olen erityisen iloinen We’re the Bastardsin tuotannon takia. Jos joku julkaisee rouheammalta ja voimakkaammalta soundaavan rock and roll -albumin tänä vuonna, niin minä haluan ehdottomasti kuulla sen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/20.