Lamb of Godin piti julkaista levynsä jo ajat sitten, mutta sitten Slayer otti yhteyttä – haastattelussa Randy Blythe

Sami Lommi

Lamb of Godin kymmenes studioalbumi tulee julki 19. kesäkuuta. Laulaja Randy Blythe vaihtoi muutaman sanan Soundin Timo Isoahon kanssa ja kertoi, miksi levyä saatiin odottaa pidempään kuin oli alun perin tarkoitus.

Isossa-Britanniassa elettiin heavy metalin väkevää uuden tulemisen aikaa 1970-luvun lopulla ja seuraavan vuosikymmenen alkupuolella, ja liikehdintää ryhdyttiin pian kutsumaan ylväällä The New Wave of British Heavy Metal -termillä.

Jotakin samankaltaista tapahtui Yhdysvalloissa 1990-luvulla, kun Panteran, Kornin, Machine Headin ja Biohazardin kaltaiset yhtyeet alkoivat tuoda ummehtuneeseen raskaan musiikin ilmaisuun uusia sävyjä. Tästä niin kutsutusta New Wave of American Heavy Metal -liikehdinnästä ei ole puhuttu sen kummemmin enää aikoihin, mutta iso osa näistä 1990-luvulla alkunsa saaneista yhtyeistä porskuttaa edelleen – jotkut jopa erittäin hyvävoimaisina. Eihän vaikkapa Kornin tuorein voimannäyttö The Nothing (2019) ole lainkaan hassumpi metallipurkaus.

Yhtään pöllömpi paketti ei ole myöskään Lamb of Godin kesäkuun puolivälissä ilmestyvä kipakka studioalbumi. Virginian osavaltion pääkaupungissa Richmondissa vuonna 1994 Burn The Priest -nimellä perustetun yhtyeen tuleva pitkäsoitto on järjestyksessään kymmenes, ja sen otsikko on ytimekkäästi Lamb of God. Tämä ei liene ihan sattumaa?

– Se, että nimenomaan kymmenes julkaisumme on nimetty bändin mukaan, on silkka vahinko, mutta Lamb of God -otsikon käyttäminen juuri tällä hetkellä on totisesti täysin tietoista, naurahtaa laulaja Randy Blythe.

– Uuden pitkäsoiton valmisteluvaiheessa meistä alkoi tuntua yhä enemmän ja enemmän siltä, että nämä biisit soundaavat tasan ja tarkkaan sellaisilta, miltä tämän yhtyeen pitääkin kuulostaa vuonna 2020. Uusi levy on yksinkertaisesti niin puhdasveristä Lamb of Godia kuin olla ja voi. Olemme toki miettineet yhtyeen nimen käyttämistä muutaman muunkin albumin yhteydessä, mutta vasta nyt meillä oli kollektiivinen varmuus siitä, että Lamb of God on osuvin titteli tälle julkaisulle.

Odotettu pitkäsoitto esittelee myös Lamb of Godin uuden rumpalin. Art Cruz on soittanut yhtyeen livekokoonpanossa jo hyvän aikaa, mutta Lamb of God on hänen ensimmäinen virallinen levytyksensä richmondilaisbändin riveissä.

– Art on järjettömän kova rumpali. Hän on meihin muihin verrattuna nuori sälli – 31-vuotias –, ja hänen loputtoman energinen intoilunsa tarttui levyn tekovaiheessa meihin muihinkin, sanoo Blythe.

Myös kesällä 2019 virallisesti kokoonpanosta poistunut alkuperäisjäsen Chris Adler oli “järjettömän kova rumpali”. Lamb of God on pysynyt varsin vaitonaisena rumpalin lähdön taustoista, eikä Blythe suostu avaamaan aihetta nytkään millään tavalla.

– Ilmoitimme viime vuonna julkaistussa tiedotteessa, ettei Chris enää soita kanssamme. Tiedän oikein hyvin, etteivät toimittajat pidä tällaisesta vastauksesta, mutta olemme sopineet, ettemme kerro Chrisin lähdöstä yhtään enempää.

Mennään siis muihin aiheisiin vaikkapa viiden vuoden mittaiseen taukoon kahden viimeisimmän varsinaisen studioalbumin välillä.

– Julkaisimme VII: Sturm und Drang -pitkäsoiton kesällä 2015. Tämän mittainen väli kahden levytyksen välillä ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, mutta samaan hengenvetoon minun täytyy myöntää, että alkuperäisenä aikomuksenamme oli julkaista Lamb of God jo aikaisemmin, sanoo laulaja.

– Olimme aikoinaan lyömässä aikatauluja lukkoon, kun eteen alkoi ilmestyä kaikenlaista yllättävää. Tapahtui esimerkiksi niin kivasti, että Slayer tarjosi meille paikkaa jäähyväiskiertueeltaan, ja lopulta rundasimme heidän kanssaan kuukausien ajan vuosina 2018–19. Tiesimme toki, että tämän tarjouksen hyväksyminen tarkoittaa aikaisemmin mietityn levytysaikataulun romuttumista, mutta kukapa nyt sanoisi ei Slayerille?

Menneenä keväänä Lamb of Godin piti rundata Euroopassa toisen thrash-legendan eli Kreatorin kanssa, ja kesällä olisi puolestaan ollut mittava USA:n-kiertue Megadethin kanssa. Jälkimmäistä rundia ei ole vielä tätä kirjoitettaessa peruttu, mutta melkoisia ihmeitä pitää tapahtua, että kaksikko pääsee räyhäämään ympäri Yhdysvaltoja suunnitellusti.

– Minkäpä tässä teet… Kaikkien elämä on mennyt enemmän tai vähemmän sekaisin, ja loppujen lopuksi joidenkin hevikeikkojen peruuntuminen on pieni asia tässä maailmassa. Täytyy silti sanoa, että meitä tämä toki koskettaa kipeästi, sanoo Blythe.

– Toivon ihmisten kunnioittavan lääkäreiden ja tutkijoiden arvioita, sillä vain heidän neuvojaan noudattamalla tämä tilanne muuttuu paremmaksi. Meillä Yhdysvalloissa on monia nimeltä mainitsemattomia poliitikkoja, joiden elämäntehtävänä tuntuu olevan kaiken romuttaminen. Saapa nyt nähdä, miten tässä oikein käy!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 5/20.