”Nightwish-kiertue oli meille kuin lottovoitto” – Anton Kabanen kertoo Beast in Blackin kuvioista

Saara Planting

Timo Isoaho haastatteli Anton Kabasta Soundiin 2/2019. Julkaisemme osan haastattelusta nyt verkkoversiona.

Teksti: Timo Isoaho

Anton Kabasen ura käynnistyi toden teolla Battle Beastin riveissä vuonna 2008, ja kitaristi myös kirjoitti lähes kaiken materiaalin kovaa nousua tehneelle yhtyeelle. Kolmen studioalbumin ja lukuisten kiertueiden jälkeen tapahtui kuitenkin niin kummallisia, että Battle Beastin muut jäsenet lätkäisivät kalossin kuvan kantavan voimansa takalistoon.

Entisten ystäviensä ratkaisusta pöllämystynyt Kabanen putosi hetkeksi tyhjän päälle, mutta tänä päivänä biisinkirjoittaja ei enää jaksa uhrata ajatuksia neljän vuoden takaisille ikäville asioille.

– Totta kai ne vuoden 2015 tapahtumat kirpaisivat syvältä, mutta hyvin pian tajusin myös sen, ettei menneiden murehtiminen auta yhtään mitään, Kabanen nyökkää.

– Olen tiennyt jo todella pitkään, että musiikin tekeminen tulee aina olemaan elämäni ykkösjuttu. Toisin sanoen heti Battle Beast -selkkauksen jälkeen minulle oli päivänselvää, että tässä täytyy perustaa mahdollisimman pian uusi yhtye ja ryhtyä puskemaan sitä eteenpäin kaikin voimin.

Käynnistysvaihe otti lopulta oman aikansa, sillä Beast in Black -ristimänimen saaneen bändin debyyttilevy Berserker saapui markkinoille vasta marraskuussa 2017.

– Täytyy rehellisesti myöntää, että mielessäni harhaili hieman turhan optimistisia aikatauluja Beast in Blackin alkuvaiheessa… Opin ainakin sen, että kun ryhtyy rakentamaan uutta bändiä melko lailla nollapisteestä ja tavoitteet liitävät pirun korkealla, niin eiväthän asiat tapahdu käden käänteessä. Minä satun olemaan myös perfektionisti, eikä Beast in Blackilla ollut aluksi edes levytyssopimusta – eikä toisin sanoen minkäänlaisia deadlinejakaan. Berserkerin tekeminen osoittautuikin sitten reilusti suunniteltua hitaammaksi, mutta nämäkin menneet ovat onneksi jo menneitä, huomauttaa Kabanen.

– Minulla on tapana katsoa tilanteessa kuin tilanteessa rohkeasti eteenpäin, ja esimerkiksi tällä hetkellä suunnittelen jo kovaa vauhtia Beast in Blackin kolmatta studioalbumia, vaikka From Hell with Love -kakkonen onkin vasta julkaistu.

Mutta eipä hypätä vielä tuleviin aikoihin vaan pysytään vielä muutaman hetken verran Berserkerin tunnelmissa. Kävihän nimittäin niin, että mikäli Beast in Blackin debyyttiä oli ehditty hieman odotella, niin se myös onnistui lunastamaan odotukset. Esimerkiksi Soundi kirjoitti albumista seuraavasti: ”Tämä on virheettömästi toteutettu revisio läpikotaisin tutuista aineksista, ja pintatasollaan vakuuttavampaa melodista hevilevyä ei ole vähään aikaan tullut vastaan.” Samoilla linjoilla oli myös musiikkia ja konserttilippuja ostava yleisö, ja Berserkerin julkaisukeikat Jyväskylän Lutakossa sekä Helsingin Nosturissa myytiin loppuun jo ennakkoon. Ei yhtään hassumpi saavutus tulokasyhtyeeltä.

– Jos olen perfektionisti, niin osaan olla myös realisti – ja pessimisti, joka odottaa usein pahinta. ”Ei sinne ketään kuitenkaan tule”… No, tulipa sittenkin. Olivathan ne Suomen-keikat aivan valtavan hienoja kokemuksia, hymyilee Kabanen.

Beast in Black pääsi esiintymään loppuunmyydyille yleisöille myös viime vuoden loppupuolella. Tämän mahdollisti erikoisvieraan pesti Nightwishin mittavalla Euroopan-rundilla.

Jos olen perfektionisti, niin osaan olla myös realisti – ja pessimisti, joka odottaa usein pahinta: ”Ei sinne ketään kuitenkaan tule”.
– Anton Kabanen

– Jos meidän kaltaisemme orkesteri voi saada lottovoiton, niin tämä Decades-kiertue oli juuri sellainen. Manner-Euroopassa fanit saapuvat onneksi katsomaan myös illan avausyhtyeitä, enkä uskalla edes arvailla, miten valtavan määrän uusia ihmisiä me tavoitimme tämän kuusiviikkoisen rundin aikana. Esimerkiksi Prahan-keikalla hallissa oli kuusitoista tuhatta paikallista ja mekin taisimme saada musiikillemme muutaman uuden ystävän, sanoo Kabanen.

– Mehän menimme tervehtimään diggareita paitamyyntikojullemme jokaisen esiintymisen jälkeen, ja kuulimme tämän Nightwish-rundin aikana lukemattomia kertoja täsmälleen saman lauseen: ”En tiennyt teistä yhtään mitään ennen tätä iltaa, mutta nyt olen ehdottomasti Beast in Blackin fani”. Kyllä vain, mission completed!

Faneista puheen ollen: Beast in Blackin diggarikunnasta löytyy paljon myös manga- ja animekulttuurin ystäviä.

– Olen rakastanut Berserk-mangaa ja monia muita japanilaisia animeja melkein niin kauan kuin muistan. Minähän kirjoitin Berserkistä innoittuneita sanoituksia jo Battle Beastille, enkä ole halunnut heittää tätä hyvää ideaa romukoppaan Beast in Blackin aikanakaan, kertoo Kabanen.

– Julkaisimme äskettäin lyriikkavideon kappaleesta Die by the Blade, ja todella moni Youtube-kommentoija ilmoitti törmänneensä videoon manga- ja animefanien vilkkaissa keskusteluryhmissä. On ihan selvää, että ilman kyseisen aihepiirin hyödyntämistä nämäkin potentiaaliset fanit olisivat jääneet tavoittamatta.

Lue koko haastattelu Soundista 2/2019.