Odotettavissa uusintajulkaisujen ja deluxe-painosten supervuosi – nämä(kin) klassikot täyttävät tänä vuonna 50 vuotta

Merkkipaaluja-sarjassa käydään läpi rakkauden vuonna 1967 julkaistuja levyjä, jotka saavuttavat lähikuukausina puolen vuosisadan kypsän iän.

Vuosi 1967 oli täynnä rakkautta ja psykedeliaa, erityisesti kesällä kun nuoret hippiliikkeen edustajat vaelsivat sankoin joukoin San Franciscoon. Rakkauden kesän suurimpia kohokohtia oli Kalifornian Montereyssa järjestetty kolmipäiväinen festivaali, jossa esiintyivät muun muassa Jimi Hendrix (joka konsertoi myös Helsingin Kulttuuritalolla saman vuoden toukokuussa), The Who, Grateful Dead, Jefferson Airplane ja Big Brother and the Holding Company, jonka laulajana oli tuolloin muuan Janis Joplin.

Pelkkää rauhaa ja rakkautta ei vuosi 1967 kuitenkaan ollut. Vietnamin sota oli täydessä käynnissä ja amerikkalaiset vastustivat äänekkäästi sotilaidensa osallistumista sotaan. Rotumellakoita nähtiin useita pitkin vuotta muun muassa Floridan Tampassa, New Jerseyn Newarkissa ja New Yorkin Buffalossa. Lisäksi Hong Kongissa lakkoilevat työntekijät ja poliisi ottivat yhteen mellakassa, jossa sai surmansa 51 ja loukkaantui 800 henkeä.

Vuosi 1967 oli kuitenkin musiikin suhteen erityisen hyvä ja silloin julkaistiinkin paljon ajan hampaan nakerrusta kestäneitä klassikoita. Moni ikoninen yhtye ja artisti julkaisi tuolloin debyyttialbuminsa ja urallaan jo pidemmälle ehtineet julkaisivat myös tuotantonsa kirkkaimpia helmiä. Ehtipä osa julkaista peräti kaksi levyä vuoden sisällä.

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band ja Magical Mystery Tour

Ensimmäisenä rock-albumina vuoden parhaan albumin Grammy-palkinnon pokannut Sgt. Pepper’s tunnetaan paitsi yhtenä ensimmäisenä konseptilevynä, myös ikonisesta kansikuvastaan. Rolling Stone -musiikkilehti nosti levyn ykköseksi kaikkien aikojen 500 parasta levyä -listallaan vuonna 2003.

Captain Beefheart and his Magic Band – Safe as Milk

Captain Beefheartin tavaramerkeiksi muodostuneet sanoitukset ja oudot tahtilajit löytyvät jo debyyttilevy Safe as Milkiltä. Levy esiintyy myös High Fidelity -elokuvassa, jossa levykauppiasta esittävä Jack Black ei suostu myymään levyä asiakkaalle, koska tämä ei ole sen arvoinen.

Leonard Cohen – Songs of Leonard Cohen

Edesmenneen Cohenin debyyttialbumi jakoi aikanaan mielipiteitä, mutta sen avainsingle Suzannea kehuttiin joka suunnalta.

Cream – Disraeli Gears

The Beatlesin Sgt. Pepper’sin tavoin Disraeli Gears nousi ilmestyttyään Suomen levymyyntilistan ykköseksi. Levy piti kuukausittain julkaistavan Mitä Suomi soittaa -listan ykköspaikkaa marras- ja joulukuussa. Levy oli yhtyeen läpimurto myös Amerikassa.

The Doors – The Doors ja Strange Days

The Doors perustettiin Los Angelesin Venicessä 1965 ja debyyttilevy julkaistiin 4. tammikuuta 1967. Psykedeeliseen rockiin suuresti vaikuttanut levy sai jatkoa jo syyskuussa Strange Days -levyn myötä, josta tuli myös myyntimenestys. Molemmat levyt löytyvät myös Rolling Stone -lehden kaikkien aikojen 500 parasta albumia -listalta (The Doors sijalta 42, Strange Days sijalta 407).

Bob Dylan – John Wesley Harding

Dylan palasi kolmen sähköisen levyn jälkeen takaisin akustisille juurillaan John Wesley Hardingilla, jota kriitikot ylistivät. Jimi Hendrix teki singlekappale All Along the Watchtowerista kuuluisan coverversionsa seuranneena vuonna.

Aretha Franklin –  Never Loved a Man the Way I Love You

Kaksi hittisingleä (Respect nousi Billboardin singlelistan ykköseksi, nimikkokappale puolestaan yhdeksänneksi) sisältänyt levy otettiin julkaisun aikaan vastaan nihkeästi, mutta se on sittemmin nostettu mukaan niin Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parasta levyä -listalle kuin 1001 albumia jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään –kirjaan vuodelta 2005.

The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced? ja Axis: Bold as Love

Kitaransoiton mullistanut Jimi Hendrix julkaisi debyyttilevynsä toukokuussa ja toisen levynsä joulukuussa. Yhdysvaltain kongressin kirjasto valitsi Are You Experienced? -levyn vuonna 2005 mukaan valtakunnalliseen levyarkistoon, joka säilyttää ”kulttuurillisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä” musiikkitallenteita.

Jefferson Airplane – Surrealistic Pillow

Psykedeelisen rockin peruspilareihin kuuluvalta levyltä julkaistut singlet White Rabbit ja Somebody to Love ovat jättäneet syvät jäljet populaarikulttuuriin ja molempia kappaleita käytetään usein muun muassa elokuvien soundtrackeilla. Ja onhan yhtyeessä tietysti myös Suomi-yhteys kitaristi Jorma Kaukosen muodossa.

Pink Floyd – The Piper at the Gates of Dawn

Progressiivisen rockin mammutin, Pink Floydin psykedeelinen debyyttialbumi on ainoa, jonka yhtye teki alkuperäisen laulajansa, Syd Barrettin johdolla.

Procol Harum – Procol Harum

Procol Harumin debyyttilevy julkaistiin hittisingle A Whiter Shade of Palen vanavedessä. Alkuperäiseltä painokselta kappaletta ei löytynyt, mutta se lisättiin mukaan jenkkiversioon.

Velvet Underground & Nico – Velvet Underground & Nico

Andy Warholin ikoninen kansi, kokeellinen musiikki ja kohua aiheuttaneet sanoitukset nostivat levyn Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parasta albumia -listan sijalle 13 ja mukaan kongressin kirjaston valtakunnalliseen levyarkistoon vuonna 2006.

The Who – The Who Sell Out

Kuulijat ottivat mainosmaailmaa parodioineen teemalevyn vastaan ristiriitaisesti, mutta kriitikot ylistivät levyä yhtyeen parhaaksi.