Äärimetallisen pohjan päälle rakennettu palapeli – Enslavedin lento kantaa vielä 14. albumillakin

Arvio julkaistu Soundissa 10/2017.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Enslaved
E
Nuclear Blast

Mytologiasta, kansantaruista ja historiasta ammentaminen on metallimusiikissa varsin tavanomaista, mutta harva tekee sitä yhtä omintakeiseen ja omannäköiseen tyyliin kuin norjalainen Enslaved.

E-levyllä tämä tulee parhaiten ilmi heti 11-minuuttisella Storm Son -avausraidalla, jossa oikeastaan tiivistyy koko levyn värikäs tyylien kirjo. Samalla se osoittaa, että muste sävelkynässä on ollut poikkeuksellisen vahvaa, mikä on erityisen kunnioitettava saavutus ottaen huomioon, että kyseessä on jo bändin neljästoista täyspitkä. Levy huokuu hyvää energiaa ja tekemisen meininkiä. Inspiraatiota ja uutta nostetta lienee tuonut mukanaan myös uusi kosketinsoittaja Håkon Vinje. Äärimetallisen pohjan päälle ladottavia rakennuspalikoita otetaan klassisesta rockista, progesta ja hieman jopa jazzista, mutta vaihtelu on hyvin orgaanista ja johdonmukaista. E soi ennakkoluulottomasti, vapautuneesti ja dynaamisesti.

Lähimmiksi vertailukohdiksi voisi mainita vaikkapa maanmiehensä Ihsahnin tai Opethin niiltä ajoilta, kun yhtyeen toinen jalka oli vielä tukevasti death metalissa. Vaikka ladut hieman risteävätkin, on jokaisella kuitenkin erilainen, tunnistettava ja varsin toimiva tyyli ja tekniikka.

Lisää luettavaa