AAVIKKO: History Of Muysic – Selected Non-album Material 1995-2003

Arvio julkaistu Soundissa 01/2004.
Kirjoittanut: Tero Alanko.
Kuten Aavikon ensimmäiset levyt kustantaneen Bad Vugumin Kari Heikonen kansitekstissään toteaa, kyseessä on yksi harvoista yhtyeistä, jotka luovat samanaikaisesti sekä aidosti viihdyttävää että kunnianhimoista ja täysin originaalia musiikkia.

Arvio

AAVIKKO
History Of Muysic - Selected Non-album Material 1995-2003
Muysic For Peoples

Kuten Aavikon ensimmäiset levyt kustantaneen Bad Vugumin Kari Heikonen kansitekstissään toteaa, kyseessä on yksi harvoista yhtyeistä, jotka luovat samanaikaisesti sekä aidosti viihdyttävää että kunnianhimoista ja täysin originaalia musiikkia. Vaikka trion julkaisutahti ei ole vielä ajautunut aivan kraftwerkiaanisille urille, Multi Muysic -albumin (2000) jälkeen uutta Aavikko-musiikkia on kuultu vain satunnaisilla vinyylisingleillä ja Kumman kaa -telkkarisarjan svengaavana tunnusmusiikkina.

Siilinjärven sällien itse julkaisema harvinaisuuskokoelma alkaa yhtyeen ensimmäisissä harjoituksissa tekemällä c-kasettinauhoituksella. Jo kyseisellä Sibiri-raidalla ovat mukana Aavikon musiikin olennaiset elementit eli kirpakat kotiurkumelodiat ja asiallinen rumpukomppi. Useat yhtyeen varhaisista äänityksistä hehkuvat selkeää slapstick-henkeä, jota korostetaan kappaleiden poikkeuksellisen sattuvilla nimillä: esimerkiksi Samojedien keskuudessa – ja Seikkailu villi -biisit on helppo kuvitella vaikkapa Chaplinin nopean mustavalkokomiikan taustalle.

Vähitellen lasketellaan kohti nykyhetkeä kaikkien vinyylisinglejen, ytimekkään Oriental Baby -ep:n ja joidenkin julkaisemattomien raitojen kautta. Satunnaiset kohtaamiset muiden elektronisen underground-musiikin toimijoiden kanssa osoittavat, että Aavikon ajattelutavassa ja heidän vaalimassaan lapsuuden futurismin estetiikassa on jotain universaalia. History Of Muysic ei toimi todisteena yhtyeen kehityksestä ja muutoksesta, siihen se on liian sattumanvarainen, mutta taatusti ilahduttaa kaikkia niitä, jotka ehtivät Aavikon kyytiin vasta Multi Muysic -levyn myötä. 

Lisää luettavaa