Adrenaliinia audion muodossa – Disco Ensemble palasi itsevarmana

Arvio julkaistu Soundissa 1/2017.
Kirjoittanut: Mirko Siikaluoma.

Arvio

Disco Ensemble
Afterlife
Fullsteam/Sony

Vajaa vuosikymmen sitten Disco Ensemble oli Suomen musiikkiviennin nuori toivo. Kakkoslevy First Aid Kitin (2005) myötä vahvaan nousuun lähteneelle uralle haettiin kansainvälistä läpimurtoa Magic Recoveriesilla (2008), mutta kovista odotuksista huolimatta Eurooppa ei vastannut ulvilalaisten huutoon. Sääli. He eivät tiedä mistä ovat jääneet paitsi.

Yhtyeen kuudes albumi Afterlife todistaa, ettei odotuksia yhtyeen maailmanvalloituksesta kannata haudata vielä. Disco Ensemble ei ole siirtynyt kuoleman jälkeiseen elämään, vaan pikemminkin herännyt horroksesta. Afterlifella bändi on löytänyt vahvuutensa uudelleen ja esiintyy selvästi virkeämpänä kuin edeltäjällään Warriorsilla (2012).

Laulaja Miikka Koiviston ja kitaristi Jussi Ylikosken kokeilut elektronisen musiikin puolella kuuluvat selvästi Afterlifella. Mistään uudesta ilmiöstä bändin osalta ole kyse, sillä ovathan syntetisaattorit olleet tärkeä osa bändin soundia jo uran alkupuolelta lähtien. Levyn aloittava Reality avaa pelin rumpukoneella ja kuvastaakin hyvin koko albumin suuntaa; Afterlife kokeilee edeltäjiään rohkeammin elektronisten soundien saralla.

Afterlifella ei soita kehäraakiksi muuttunut entinen nuori lupaus, vaan omat vahvuutensa tiedostava yhtye.

Bändin soittotyylissä levyllä on kuultavissa kaikuja Island Of Disco Ensemblelta (2010) ja Magic Recoveriesilta, mutta kokonaisuutena Afterlifen tunnelma on itsevarma ja jopa yllättävän duurivoittoinen. Edellisessä Soundissa Teppo Vapaus kuvaili levyä ennakkokuuntelulta energisoivaksi ja tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä. Biisit kuten Nothing More ja Hardcore People ovat kuin luotuja muuttamaan festivaaliyleisön pomppivaksi ihmismereksi. Ja tässä bändi on juuri parhaimmillaan.

Afterlife on onnistuneimmillaan puhdasta adrenaliinia audion muodossa. Singlenä julkaistu Fight Forever kuvastaa albumin henkeä mitä parhaiten – vaikka kyynisimmät kielet olisivat kerenneet julistaa Disco Ensemblen kuolleeksi, ei bändi luovuta taistellessaan. Afterlifella ei soita kehäraakiksi muuttunut entinen nuori lupaus, vaan omat vahvuutensa tiedostava yhtye.

Lisää luettavaa