DISCO ENSEMBLE: First Aid Kit

DISCO ENSEMBLE
First Aid Kit
Fullsteam

Mikään ei ole vaihtoehtopiireistä ponnistaneelle yhtyeelle vaikeampaa kuin vanhan fanikunnan säilyttäminen kaupallisten elementtien tullessa kuvioihin mukaan. Täysin vaurioitta ei ole Disco Ensemblekään tästä kehityksestä selvinnyt, mutta silti paremmin kuin mikään muu alan bändi viime vuosina. Toisaalta Disco Ensemble on keskiarvoihin verrattaessa normaalia lahjakkaampi yhtyekin. Esimerkiksi edelleen hyvin aktiivisen TreUnionin toiminnan tuloksena ei alun perin porilaiselle ryhmälle ole varteenotettavaa haastajaa löytynyt vieläkään.

Erinomaisia pienjulkaisuja seurannut Viper Ethics oli pätevä albumi, mutta First Aid Kitillä bändin karisma loistaa kirkkaampana kuin koskaan. Miikka Koivisto vie edelleen itsensä äärirajoille tulkitessaan vertauskuvia viliseviä tekstejään, Jussi Ylikosken menneisyys kikkailupunkin parissa kantaa hedelmää ilmeikkäässä soitossa ja Ensemblen rytmiryhmä on alansa jämptimpiä.

Singlemaistiaisena tarjottu We Might Fall Apart laukaisi odotukset taivaisiin. Albumiin ei silti tarvitse pettyä, sillä esimerkiksi Black Euro on lievästi elektrohenkisellä koukkuisuudellaan jopa vieläkin prameampi ja sietäisi soida radiokanavilla puhki. Tuntuu kuin bändi haluaisi jo yksin räväkällä avausraita This Is My Head Explodingilla näyttää, ettei ole unohtanut juuriaan. Instrumentaalivalikoimaan lisätyt urut tuovat syvyyttä, jota ei ymmärtänyt kaivatakaan.

Se, että First Aid Kitin ruotsalaistuotannosta tulee mieleen The Rasmuksen viimeisin albumi saattaa hymyilyttää. Kompromisseja ei kuitenkaan ole jouduttu tekemään. Disco Ensemblen musiikissa on yhä surumielistä pohjavirtausta, mutta kun näkee Koiviston lavalla hymy korvissa huutamassa, tajuaa, että synkkiäkään tekstejä ei tarvitse ottaa kirjaimellisesti. Toivottavasti First Aid Kit on bändin lopullinen läpilyönti.