AJATTARA: Joululevy

AJATTARA
Joululevy
Spinefarm

Ajattaran vuonna 2004 julkaisemasta Ilon juhla -joulusinglestä, jonka mukana jaettiin kuponkeja Spinefarmin järjestämiin joulukinkkuarpajaisiin, sikisi lopulta kaikin tavoin häkellyttävä, jokavuotinen perinne. Yllättävän pitkään kestänyt vitsi huipentuu tänä vuonna täyspitkään levyyn, joka paitsi kokoaa aiemmin julkaistut singlet yksiin kansiin, tarjoaa päälle vielä muutaman uuden Ajattara-henkisen joululaulun. Näistä kaksi on omia, toiset kaksi lainattu Tuomari Nurmiolta ja Nylon Beatilta.

Kuten joku viisas on joskus sanonut, mikäpä olisi huonompi vitsi kuin saman huonon vitsin toistaminen kyllästymiseen asti. Ajattaran yhteydessä kyseistä viisautta on vain hankalampi tulkita kuin puhuttaessa muista, hieman Ajattaraa jokapäiväisemmistä yhtyeistä. Ajattara laulamassa tonttu-ukoista tai versioimassa Risto Asikaisen sävellystä Syytön on yksinkertaisesti jo ajatuksena niin perverssi, että siihen voi suhtautua oikestaan miten tahansa eikä silti oikein mitenkään. Puhumattakaan Tuomari Nurmiosta laulamassa Ajattaran levyllä.

Konseptiin perehtyneille Joululevy on takuuvarma ostos, onhan siitä puolet sitä ihan perinteistä Ajattaraakin, mutta levyn hankkiminen lahjaksi iäkkäämmille sukulaisille ei ole jo perinnöttömäksi jäämisen pelossa kovinkaan hyvä ajatus.