Arveluttavia covereita – Masterplanin uusi levy ei ole kuningasidea

Masterplan
PumpKings
AFM

Sittemmin entisten Helloween-herrojen Roland Grapow’n ja Uli Kuschin vuonna 2001 käynnistämä Masterplan kieltämättä täytti sille asetetut odotukset kahdella ensimmäisellä albumillaan. Oivallusten lähde tuntui kuitenkin levy levyltä ehtyvän, eikä jatkuva laulajien vaihtuminen ainakaan auttanut yhtyettä tuottamaan oikeasti unohtumatonta säveltaidetta.

Onkin siis koko lailla arveluttavaa, kun laatukäyrältään vähintään ailahteleva orkesteri päättää julkaista albumillisen toisen yhtyeen materiaalia. Olkoonkin että kitaristi Grapow’lla on paikka allekirjoittaneen sydämessä osana Helloweenin ikonisinta kokoonpanoa, ei PumpKings-nimisen tempauksen suhteen voi olla vetämättä liikaa johtopäätöksiä. Takavuosien tekijämiehillä vahvistettu Helloween kiertää tänä vuonna täysille saleille, mutta syystä tai toisesta Grapow on näistä bileistä ulkona.

Nyt siis soi korville Masterplan-vedoksia erinäisistä Grapow’n säveltämistä Helloween-kappaleista. Kokoelma perustelee paikkaansa vain harvoin, vaikka onkin kieltämättä kutkuttavaa kuunnella Pink Bubbles Go Apen (1991) tai Chameleonin (1993) raitojen rouheampia tulkintoja. Sen sijaan tästä myöhemmin julkaistut biisit olivat alun perinkin siinä määrin tymäköitä, että hiilipaperikopiot huomaa nopeasti turhiksi.