BASEMENT JAXX: Rooty

Arvio julkaistu Soundissa 06-07/2001.
Kirjoittanut: Alex Nieminen.
Etelä-Lontoon Camberwellistä käsin kansainvälistä bassomafiaansa pyörittävä Basement Jaxx -kaksikko Simon Ratcliffe ja Felix Buxton on tehnyt jotain, mihin viime vuosikymmenten brittiläisistä tanssibändeistä ei juuri kukaan ole - kaikista suurista odotuksista huolimatta - vielä kyennyt tekemään.

Arvio

BASEMENT JAXX
Rooty
XL Recordings

Etelä-Lontoon Camberwellistä käsin kansainvälistä bassomafiaansa pyörittävä Basement Jaxx -kaksikko Simon Ratcliffe ja Felix Buxton on tehnyt jotain, mihin viime vuosikymmenten brittiläisistä tanssibändeistä ei juuri kukaan ole – kaikista suurista odotuksista huolimatta – vielä kyennyt tekemään. Loistavan kakkosalbumin.
Joillekin tanssimusiikkia tuntemattomille Basement Jaxxin antitosikkomainen musiikillinen hauskanpidon ylistys voi kuulostaa liian kevytkenkäiseltä ollakseen "vakavasti otettavaa" musiikkia. Rooty on kuitenkin kaksikon esikoisalbumin Remedyn tapaan niin lähellä taidetta kuin tanssimusiikki koskaan voi olla. Sanoo kuka tahansa mitä tahansa: tanssimusiikki on tarkoitettu ensisijaisesti hauskanpidon soundtrackiksi. Valitettavan usein tämä on päässyt musiikin tekijöiltä unohtumaan.
Kuten edeltäjällään Basement Jaxxin musiikillisessa sopassa kohtaavat sulassa sovussa niin R&B, reggae, house kuin tangokin! Ja kuten edeltäjällään solisteina käytetään taas pääosin uusia, tuntemattomia laulajia. Myös tuttu bassohöpötys on mukana suurimmalla osalla levyn biiseistä. Kopio Remedystä Rooty ei kuitenkaan ole. Basement Jaxx on ottanut musiikillisesti vakaan askeleen eteenpäin, valumatta kuitenkaan itsetarkoitukselliseen tekotaiteellisuuteen tai omaan napaan tuijottamiseen.
Levyn avaa hyväntuulinen, hauskan Bollywood -videon kumppanikseen saanut ensisinkku Romeo. Uuden laulajalöytö Shan laulama "tangofuusio" Broken Dreams yhdessä albumin päättävän rauhallisen All I Know'n kanssa tuo esille uudenlaista Basement Jaxxia. Gary Numania samplaava, aggressiivinen ja sikatarttuva Where's Your Head At? on varma tuleva bailuhitti.
Loistavat biisit! Loistava levy! Loistava meininki! 

Lisää luettavaa