BORKNAGAR: Origin

BORKNAGAR
Origin
Century Media

Olen viimeksi kuunnellut norjalaista Borknagaria viime vuosituhannella, joten odotin kuulevani black metal -mausteista tunnelmaheviä. Yllätykseni olikin melkoinen, kun kaiuttimista alkoi tulvia vahvasti kelttivaikutteista maalailua. Seitsemännellä studioalbumillaan norjalaisnelikko on hypännyt maailmaan, joka tuo mieleen J.R.R. Tolkienin luomat maisemat. Vastaavaa Blackmore’s Night on varmasti yrittänyt omillaan.

Origin ei koostu erilaisista kappaleista, vaan sävellykset muodostavat luonnollisen kaaren albumin aloittavasta Earth Imagerystä levyn päättävään The Spirit Of Natureen. Silmät sulkemalla voi matkustaa musiikilliselle matkalle Skotlannin nummille, missä vihreät niityt houkuttelevat kirmaamaan lampaiden ja muiden kaikenkarvaisten ystävien sekaan nauttimaan vehreän luonnon kutsusta. Kiviset linnat luovat maisemaan jylhyyttä, mutta muuten Borknagarin luoma maailma on hyvin orgaaninen. Origin onkin luomumetallia parhaimmillaan – ilmaisun yksipuolisuudesta huolimatta.

Tiedä häntä, mitä Borknagar on tehnyt viimeisimmillä albumeillaan, mutta ainakin Originilla se onnistuu kelttivaikutteillaan puhaltamaan tunnelmametalliin uusia tuulia.