BORKNAGAR: Quintessence

BORKNAGAR
Quintessence
Century Media

Norjalainen Borknagar pääsi lastentaudeista eroon jo edellisellä levyllä ja yhtyeen on miehistönvaihdoksista huolimatta ollut ilmeisen helppo jatkaa black metallinsa kehittelyä. Uudelta levyltä löytyvät ne tutut elementit, mutta matkan varrella yhtye on omaksunut draaman tajua, joka kasvattaa kappaleiden arvoa. Toki on selvää, että tietyt genren suuntaviivat hallitsevat Borknagarin työtä, eikä sovituksista ole edes ryhdytty ottamaan irti kaikkea mahdollista, mutta kokonaisuuden hallintakyvyn ymmärryksellä pystyy peittämään paljon.
Norjalaiset ovat näyttäneet kyntensä black metallin saralla ja viimeistään nyt Borknagar voi nousta aiemmin menestystä niittäneiden yhtyeiden rinnalle täysin ylpeänä työstään. Bändillä on kuitenkin edelleen yksi merkittävä opinnäyte annettavanaan tulevaisuudessa. Nimittäin täyteläisyys on monin paikoin niin ylitsepursuavan vuolasta, että Quintessencen keventävät osat hukkuvat helposti massiiviseen äänimaisemaan.
Quintessence on kaikesta huolimatta tärkeä askel yhtyeelle, sillä monipuolisuuden runsaudensarvesta vielä varmasti puhkeaa se elinvoimaisimpiin kuuluva kukka.