Levyarvio: Monimuotoinen, omaperäinen, luonteva – Borknagarin True North on täydellisyyttä hipova metallilevy

Borknagar
True North
Century Media

Norjan Borknagar ponnisti 90-luvun puolivälissä maan black metal -skenestä, mutta debyyttiä lukuunottamatta ei suoranaisesta bläkkiksestä ollut kyse alunperinkään, ja levy levyltä black-vaikutteet ovat yhä karisseet bändin soundista. Dimmu Borgiristakin tutun ICS Vortexin vaikuttavaan puhtaaseen lauluun vahvasti nojaava True North asettuu tyylillisesti johonkin proge- ja folk metalin välimaastoon.

Raskaamman metallin ystäville jopa sankarimetallisen mahtipontisissa melodioissa voi alkuun olla sulattelemista, mutta True North on niin virtuoosimaisen täydellisesti sävelletty ja sovitettu levy, ettei siitä voi olla pitämättä. Uusi levy on kuin Winter Thricen (2016) parannettu painos. Bläkkis-rummut, folk metal -melodiat, elokuvamusiikkimaiset jouset ja power metal -kertosäkeet sulautuvat yhteen niin luontevasti kuin olisi itsestään selvää, että ne kuuluvat samaan keitokseen.

Erittäin monimutkaisten biisien omaperäisyys ja täydellinen luontevuus tekevät True Northista todella vaikuttavan kuuntelukokemuksen. Borknagar on ainoa kaltaisensa bändi maailmassa, mutta silti se yhä haastaa itseään ja tekee levy levyltä aina monitahoisempaa ja parempaa musiikkia.