BORKNAGAR: Urd

BORKNAGAR
Urd
Century Media

Øystein G. Brunin johtama Borknagar tuli samannimisellä debyyttialbumillaan (1996) tunnetuksi eräänlaisena norjalaisen black- ja folkmetalin superkokoonpanona. Vuosien varrella bändin väki vaihtui, mutta aikaan on saatu vain laadukkaita pitkäsoittoja.

Tuore Urd-kiekko on kokonaisvaltainen paketti. Siltä on tunnistettavissa klassinen Borknagar, mutta levyltä löytyy sopivasti myös tuoreita sävyjä. Bändissä on nyt kaksi erittäin osaavaa puhtaiden osuuksien laulajaa, kun ICS Vortex tekee paluun Vintersorgin rinnalle. Kun lisäksi kosketinsoittaja Lars Nedland osallistuu lauluhommiin, sovitusmahdollisuuksia piisaa ja se hyödynnetään taitavasti.

Urd-levy on massiivinen ja progressiivinen metallialbumi, jolta aistii melkein enemmän Queenia ja Pink Floydia kuin blackmetalia. Kitarasoolot rockaavat ja Hammondit raikuvat. Bändistä jo lähtenyt rumpali David Kinkade joutuu tarjoamaan parasta osaamistaan.

Urd vakuuttaa välittömästi, mutta avautuu vielä kerros kerrokselta uusiin sfääreihin. Borknagar ei jätä mitään sattuman varaan, vaan yhtyeen mestarillinen tatsi hämmästyttää. Tältä kuulostaa metallialbumi, jolla kunnianhimolle ei löydy rajoittavia tekijöitä ja monipuoliset vaikutteet ovat sopusoinnussa keskenään.