DARKTHRONE: The Underground Resistance

DARKTHRONE
The Underground Resistance
Peaceville

Darkthrone, yhteen aikaan – toki omien sanojensa mukaan – maailman vihatuin bändi, on vuosien saatossa tuntunut muuttuvan hiljalleen tylsäksi ja vaarattomaksi, kukkeutensa päiviin nähden lähes huomiotaherättävän epäkiinnostavaksi punk- ja NWOBHM-jukeboksiksi. Uudemmillakin levyillä on toki kaikilla omat klassikkonsa, mutta suurin osa niiden materiaalista on kuin tehty alleviivaamaan sitä, että Darkthronea ei yksinkertaisesti vittuakaan kiinnosta, mitä ihmiset siitä ajattelevat. Ei pidäkään kiinnostaa, mutta joskus sekin ajattelumalli tuotti levykaupalla kuolematonta musiikkia.

Kehitys – tai sen puute – ei kuitenkaan aina ole yksisuuntaista. The Underground Resistancella ei yllättäen olekaan tyhjäkäyntiä, ja välillä voisi jopa luulla, että levykokonaisuutta on suunniteltu. Jos kompakti avausraita Dead Early edustaa vielä jokseenkin “perusvarmaa” 2000-luvun Darkthronea, sukelletaan Valkyriessa heti syvemmälle klassisen heavyn syövereihin. Kappaleen loppu lienee myös, niin absurdilta kuin se kuulostaakin, kauneimpia hetkiä yhtyeen historiassa.

Mitään suunnattoman erikoista ei tämänkään levyn mitalta ole tarjolla, mutta nyt mopo pysyy sentään koko matkan tukevasti tiellä. Levyn päättävä heavymetaleepos Leave No Cross Unturned jättää koko sopasta arvosanaansa paremman maun.