DINOSAUR JR.: Bug

DINOSAUR JR.
Bug
Sweet Nothing

Kahden ensimmäisen pitkäsoittonsa aikoihin J Mascisin johtama trio tunnettiin vielä nimellä Dinosaur, mutta The Dinosaurs -veteraanibändin (jossa soitti entisiä Jefferson Airplanen ja Country Joe & The Fishin jäseniä) vaatimuksesta perään ympättiin Jr.-liite. Esikoisdinosaurusten ura oli tuossa vaiheessa jo täysin kuollut, mutta hapuilevasta pikkuveljestä kasvoi vuosien myötä yksi 80/90-luvun vaihtoehtorockin vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä. Ja jos linjoja haluaa piirtää vielä hieman laveammin, voidaan Dinosaur Jr.:n tiliin laskea myös se, että underground-rock (vai pitäisikö sanoa grunge?) sai oman viisitoistaminuuttisensa valtavirran valokeilassa – toki suoraviivaisempien seuraajiensa, kuten Nirvanan, myötävaikutuksella.

Vuonna 1985 vain harva näki kitaristi/laulaja Joseph "J" Mascisin, basisti Lou Barlow'n ja rumpali Emmett Murp-hyn muodostamassa bändissä mitään ihmeellistä. Debyytillään näiden tuskin parikymppisten muusikonalkujen tärkein päämäärä olikin räimiä instrumenteistaan lähinnä mahdollisimman paljon ääntä, muotokielestä tai melodioista viis. Bändin suosima yhdistelmä hardcorea ja 70-luvun Neil Youngia oli kieltämättä tehokas, mutta todelliset iskusävelmät antoivat yhtä lukuunottamatta odotuttaa itseään. Debyytiltä löytyvä Forget The Swan oli ensimmäinen osoitus J Mascisin kiistämättömistä sävellystaidoista.

Toisella levyllä Dinosaur Jr.:n tyyli oli muuttunut, jos mahdollista, vieläkin brutaalimmaksi. Samalla kuitenkin tekninen tietämys studion mahdollisuuksista oli noussut useaa tasoa ylemmäs ja ankarimmatkin mättökohdat kuulostavat hallituilta. Puhtaiden noise-elementtien tilalle tulivat Mascisin kekseliäät vyörytys-soolot, joiden voidaan sanoa muovautuneen myöhempinä vuosina bändin tavaramerkiksi. You're Living All Over Men uusintapainokselle on lisätty alun perin singlenä (vuonna 1989) julkaistu epävireinen, mutta riemastuttava The Cure -cover Just Like Heaven.

Bug (1988) oli Dinosaur Jr.:n viimeinen indie-yhtiölle julkaisema levy. Pieneksi hitiksi nousseen Freak Scenen myötä bändistä kiinnostuivat muutkin kuin fanaattisimmat alan harrastajat ja varsinkin Britanniassa trion suosio alkoi saada merkittäviä mittasuhteita. Pian levyn ilmestymisen jälkeen Lou Barlow kuitenkin erosi bändistä, sillä ajan myötä oli käynyt selväksi, ettei Dinosaur Jr.:n kokoonpanoon mahdu kahta biisintekijää. Barlow osoittikin sittemmin terävyytensä ensin Sebadohin ja sitten The Folk Implosionin kanssa.

Todellinen pommi Dinosaur Jr. -osastolta pamahti samaan aikaa uusintapainosten julkaisun kanssa – alkuperäinen kokoonpano tekee kesäkuussa paluun keikkarintamalle ja huhupuheet mahdollisista levytyssessioista vellovat vahvana. Ehkä saamme vielä jonain päivänä kuulla Lou Barlow'n kirjoittaman Dinosaur Jr. -biisin?