ELBOW: The Seldom Seen Kid

Arvio julkaistu Soundissa 04/2008.
Kirjoittanut: JARMO VÄHÄHAKA.

Elbow on yksi niistä yhtyeistä, joiden on vaikea kuvitella koskaan julkaisevan todella huonoa levyä. Ryhmä tekee musiikkiaan täysin vallitsevista trendeistä välittämättä ja tuokin ajattomuudessaan mieleen The Blue Nilen.

Arvio

ELBOW
The Seldom Seen Kid
Fiction

Elbow on yksi niistä yhtyeistä, joiden on vaikea kuvitella koskaan julkaisevan todella huonoa levyä. Ryhmä tekee musiikkiaan täysin vallitsevista trendeistä välittämättä ja tuokin ajattomuudessaan mieleen The Blue Nilen. Elbow’n kolmas albumi Leaders Of The Free World (2oo5) ei aivan kahden ensimmäisen tasolle yltänyt, mutta uutukainen sen tekee.

The Seldom Seen Kid on kaikessa kiireettömyydessään kuin keidas arkisen kiireen keskellä. Leijuvan musiikin päällä kelluva Guy Garvey on siunattu äänellä, joka koskettelee sielun syvimpiä sopukoita. Hupaisaa on huomata, miten Garvey kuulostaa vuosi vuodelta enemmän Peter Gabrieliltä!

Upean äänen lisäksi miehellä on myös erinomaisen terävä kynä. Häneltä luonnistuu niin brutaali suoruus (I’ve been working on a cocktail called grounds for divorce) kuin käsinkosketeltava herkkyyskin (Never very good at goodbyes/so gentle shoulder charge/love you mate). Luulisi karkeammankin kaverin silmäkulman kostuvan. The Fix-kappaleella vierailee Richard Hawley ja näiden kahden kultakurkun duetto on komeaa kuunneltavaa. Samaa voi sanoa myös albumin oivaltavista jousisovituksista.

The Seldom Seen Kid on mukana taistelussa (turnmeup.org) nykymusiikin tuubimaista masterointia vastaan, minkä seurauksena kaikki soi yhtä kovaa ja dynamiikka katoaa levyiltä lähes kokonaan. Tällä albumilla hiljaisempia hetkiä riittää ja musiikki saa rauhassa hengittää.

Lisää luettavaa