Arvio: Brittirockin kansallisaarre Elbow teki taidokkaan levyn, jota turhat täytehassuttelut rasittavat

Arvio julkaistu Soundissa 3/2024.
Kirjoittanut: Tomi Nordlund.

Arvio

Elbow
Audio Vertigo
Polydor

10 albumia 22 vuoteen urakoinut ja moneen kertaan palkittu Elbow on vaihtoehtoisen brittirockin saralla suoranainen kansallisaarre. Huippuhetkiä Buryn porukalla riittää, eikä mahalaskujakaan ole pitkän matkan varrella sattunut.

Kaunis Flying Number 1 -albumi (2021) sisälsi Elbow’n seesteisimmät laulut tähän asti. Levy tuntui myös merkitsevän omanlaistaan päätepistettä.

Nyt yhtye on päättänyt nostaa energiatasoja. Audio Vertigo esittelee itsevarman ja vapautuneen orkesterin, joka sykähtelee eteenpäin elinvoimaisesti. Elbow’n mittapuulla tämä kymmenes albumituotos on jopa yllättävän leikittelevä ja groovaava kokonaisuus, jossa riittää muotokieleltään rikkaita lauluja.

Terhakoiden torvien ja tiheästi tikkaavan basson saattelema Lovers’ Leap -single ilmentää hyvin uusia otteita. Muutenkin tekemistä määrittelevät iskevyys ja rohkea rytmikkyys. Säröisen synavetoinen kakkossingle Balu käy jo futuristisesta funk rockista.

Balu, Very Heaven ja Her To The Earth ovat komeita kappaleita, jotka peräkkäisinä muodostavat albumille vahvan selkärangan. Peter Gabrielin isällisen hahmon voi aistia nyökkäilevän taustalla hyväksyvästi.

Vaikka konkaribändille ominainen melankolinen vellovuus jää nyt taakse, tuo solisti Guy Garveyn laulu kuulokuvaan silti tutun lohdullista lämpöä. ”We live in a troubling age”, 49-vuotias artisti toteaa vääjäämättömästi Her To The Earthissä. Toisaalta albumin kappaleissa riittää myös toivoa ja tulevaisuuden uskoa.

Kvartetin soitto on kadehdittavan taidokasta – muusikkous kuuluu. Paketti toimii, vaikka kappalemateriaalista katoaakin loppua kohden paras terä. Albumilta olisi myös pitänyt siivota pois kolmosraita (Where Is It), joka on pelkkä 27 sekunnin sisäpiirivitsi. Levylle on ympätty muitakin lyhyitä aihioita.

Lopulta kaikki paikantuu lauluihin ja siihen, jättävätkö ne jonkinlaisen jäljen ja houkuttelevatko ne palaamaan takaisin pariinsa. Rempseä Audio Vertigo tuottaa tässä suhteessa kaksijakoisia tuntemuksia, sillä tiettyjä syväluotaavampia tunnelmia jää välillä kaipaamaan.

Mutta ainahan voi laittaa soimaan myös ne vanhat Elbow-levyt.

Lisää luettavaa