GRAHAM COXON: The Spinning Top

GRAHAM COXON
The Spinning Top
Transgressive Records

Tänä vuonna 40 vuotta täyttänyt kitaristi Graham Coxon julkaisee jo seitsemännen sooloalbuminsa. Niillä tyylit ovat vaihdelleet sisäänpäin kääntyneestä surinasta tarttuvaan powerpoppiin.

Ennen tämän levyn julkaisua annetuissa haastatteluissa Coxon kertoi innostuneensa Davey Grahamin, Bert Janschin ja muiden akustisen kitaroinnin mestareiden soitosta ja treenanneensa omaksuakseen itsekin samanhenkisen soittotavan. The Spinning Topilla kuullaankin paljon akustista kitaraa ja folkhenkisiä kappaleita. Kirkkaimpana hetkenä loistaa levyn pisin laulu, yli kahdeksanminuuttinen In The Morning. Kappaleen melodia poimuilee hetkittäin kuin The Incredible String Bandilla ja Coxonin kitarointi on herkullista läpi koko raidan.

In The Morning -kappaleessa soittaa myös Pentanglen basisti Danny Thompson, jonka yhä inspiroitunutta ja svengaavaa soittoa kuullaan myös neljällä muulla laululla. Surinasoundiakin levyltä löytyy ja totutusti myös muutama Syd Barrettista muistuttava kappale. Välillä mieleen tulee jopa Robert Wyatt. Levyn kokonaiskesto, yli 70 minuuttia, on kuitenkin useista helmistä huolimatta turhan pitkä.

Jos paluun keikkalavoille tehnyt Blur päättää levyttää uutta materiaalia, on mielenkiintoista kuulla, pääsevätkö Coxonin folkvaikutteet esille myös silloin.