KALMAH: Seventh Swamphony

Arvio julkaistu Soundissa 6/2013.
Kirjoittanut: Eero Kettunen.

Arvio

KALMAH
Seventh Swamphony
Spinefarm

Täytyy myöntää, etten ole Kalmahin myöhempiä vaiheita erityisen aktiivisesti seurannut, joten Seventh Swamp­honyn kuunteleminen on kuin vanhan ystävän luona vierailisi. Tapaaminen sujuu suorastaan riemastuttavissa merkeissä.

Seventh Swamphony kiilannee Kalmahin parhaiden albu­mi-­kokonaisuuksien joukkoon. Levyn nimibiisi vie jalat alta heti käynnistysvaiheessa eikä meno hyydy jatkossakaan. Albumi on jopa yllättävän ehjä aikaansaannos, sillä Kalmah selviytyy tuoreelta kuulostamisen vaatimuksesta puhki veivatussa tyylilajissa.  

Levyllä on melodiaa, raskautta ja variaatiota. Biisit upottavat suonsilmäkkeiden tapaan ja bändin ilmiselvä onnistumisen ilo välittyy kuulijalle. Pohjoissuomalainen mielenlaatu vaikuttaa taustalla tiukkana asenteena ja niin ikään rempseänä meininkinä. Pikemasterin suomeksi sadatteleva huudatuskohta toimii takuulla keikoilla.

Kalmahissa on parasta vakaa usko tietynlaiseen pysyvyyteen ja pieteetillä tehdyn melodisen deathmetalin voimaan. Seventh Swamphonyn seuraan palaa paljon mieluummin kuin vaikka oppi-isä Dark Tranquillityn Construct-uutukaisen.

Lisää luettavaa