LEVELLERS: Static On The Airwaves

LEVELLERS
Static On The Airwaves
On The Fiddle

1980-luvun lopulta lähtien englantilaiseen folkpunkiin tiukkaa yhteiskunnallista näkökulmaa tuonut Levellers ei ole vuosien saatossa pehmentynyt. Alusta lähtien vahvasti vasemmistolaiseksi tunnustautunut yhtye jaksaa yhä muistuttaa kotimaansa ja miksei hiukan etäisemmistäkin epäkohdista. Static On The Airwaves on kipakka levy, jonka biisejä voi onneksi kuunnella myös ilman väsyttäviä poliittisia intohimoja.

Levellersin soinnin kivijalkana soi toistuvasti tukeva basso, joka tuo The Clashistä ja The Rutsista muistuttavaan We Are All Gunmeniin häivähdyksen reggaeta. Muualla yhtyeen ilmaisusta voi yhä aistia nuoren The Alarmin kaltaista sloganismia. Folkeimmillaan uudet laulut lähestyvät The Poguesin rempseyttä. Pelimanninen viulu on olennainen osa Levellersin juurihoitoa, mutta muutamalla raidalla sointia värittää myös tsekkiläinen jousikvartetti The Apollon Quartet. Travellerillä sooloviulu ja jousinelikko tekevät hedelmällistä yhteistyötä.

Levellersin neljän vuoden julkaisutauon lopettava Static On The Airwaves päättyy ansiokkaasti traditionaaliseen The Recruiting Sergeantiin. The Poguesinkin muinoin levyttämä hilipatihei muistuttaa, mistä Levellersin musiikissa on pohjimmiltaan kyse.