Levyarvio: Taikatemppu ja kuinka se tehdään – Håkan Hellström on ruotsalaisen popin vastustamaton hurmahenki ja romantikko

Håkan Hellström
Rampljus Vol. 1
Warner

Håkan Hellström on ensilevystään asti ollut taikuri. Miten niin tavanomaisista aineksista voi saada kasaan niin persoonallista ja tunnistettavaa rockilmaisua? Taikatemppu perustuu kahteen asiaan. Ensinnäkin hän laulaa ruotsiksi. Toiseksi hän on Håkan Hellström. Kieli ja persoona, siinä se on.

Peruskysymyksien pohtiminen on paikallaan, koska hän on tehnyt levyjä nyt jo 20 vuotta. Uutuuslevynsä on sataprosenttisesti samaa kuin ennenkin. Kuitenkin hän onnistuu taas nyrjäytyksessään. Parrasvaloihin sydän paljaana syöksyvä Håkan hurmaa hetkessä. En gång till. Hän on musiikillisesti edelleen sama traditionalisti, ei soundikokeilija, kameleontti tai trendinuuhkija.

Ruotsalaisessa rockissa hyvin yleiset Bruce-vaikutteet, klassisen kitarapopin helinät ja folkmaiset elementit kajahtavat ilmoille. Taatut ruotsalaisuudet kuuluvat kaikkialla: rautainen ja tyylinmukainen yhtyesoitto ja juuri oikealla tapaa ”rosoiset” soundit. Ihania yksityiskohtia vilautteleva tuotanto on rentoa ja samalla rehvakasta. Hei me osataan tää juttu!

Täydellinen toteutus on kuitenkin sivuosassa, koska pelin ratkaisee Håkan karismallaan. Hän laulaa toivosta, uskosta parempaan ja musiikin voimasta ikään kuin olisi juuri saanut herätyksen: musiikilla voi tehdä maailmasta paremman! Eikö olekin mahtavaa! Ei sinänsä mitään ihmeellistä, onhan näitä haihattelijoita nähty. Tämä vuolaasti sanojaan ryöpyttävä hurmahenki ja väsymätön romantikko on kuitenkin poikkeus. Minä uskon häntä. Kohta ehkä epäilen taas, mutta nyt minä uskon.