Levyarvio: Taitavammin, monipuolisemmin, kunnianhimoisemmin – Soilwork testaa rajojaan ja onnistuu

Arvio julkaistu Soundissa /.
Kirjoittanut: Marko Säynekoski.

Arvio

Soilwork
Övergivenheten
Nuclear Blast

Soilwork ei taida osata tehdä huonoa biisiä. Tai ainakaan se ei päästä niitä levyilleen asti. Bändin 12. levy Övergivenheten on nimittäin jälleen sen verran uljasta melodisen deathin voittokulkua, että näin kättelyssä voi vain ihmetellä, mihin bändi mahtaa albuminsa nimellä viitata.

Vaikka Soilworkin asema on kanonisoitu jo ajat sitten, epäilijöitäkin on. Yhtyeen näkemys death metalista laaja-alaisena temmellyskenttänä rock-vaikutteineen ja tunnelmallisesti latautuneine melodioineen on voitu nähdä jonkinlaisena pesänlikaamisena, mutta toisaalta bändi osoittaa, mitä kaikkea death metalin leikkipaikalla on mahdollista tehdä. Näin ollen juuri Soilworkin ennakkoluulottomuus vie tyylisuuntaa eteenpäin ja puhaltaa siihen uutta sielukkuutta.

Övergivenheten on periaatteessa perin tuttua, turvallistakin, mutta ei missään nimessä toistoa tai vanhan aallon harjalla ratsastamista. Uudet sävellykset muodostavat harvinaisen moniulotteisen kokonaisuuden. Biisien tunnelmat kulkevat ääripäistä toiseen, mutta silti levy on linjakas ja ehjä paketti. Soilwork toteuttaa visioitaan, olkoonpa biisit sitten ilmavampia tunnelmapaloja tai puhdasoppista death-rymistelyä, jonka senkin bändi osaa edelleen dynaamisemmin kuin moni muu alan taitaja. Soilwork koittaa, pystyykö asiat sittenkin tekemään vähän taitavammin, vähän monipuolisemmin ja vielä vähän kunnianhimoisemmin, ja lopputulos on huikaiseva.

Ei tarvitse kuin kuunnella vakuuttuakseen.

Lisää luettavaa