Levyarvio: Teräsvaari, tiikeri ja taistelija – Kasikymppinen Tom Jones näyttää yhä nuoremmille mallia kuinka lauluja tulkitaan

Arvio julkaistu Soundissa 6/2021.
Kirjoittanut: Tomi Nordlund.

Arvio

Tom Jones
Surrounded By Time
EMI

On se hurja. Tom Jonesilla on mittarissa 80 vuotta, mutta ikä ei kuulu hänen äänenkäytössään ainakaan millään tavalla negatiivisesti. Tuttu baritoni soi yhä vankkumattomana, intohimoisena ja uljaana. Jones taipuu uutuuslevyllään niin paatokselliseen palkeet auki -ilmaisuun kuin puhuttelevaan spoken wordiin ja hiljaiseen toteavuuteen.

Tomppa on teräsvaari, tiikeri ja taistelija, joka päätti vielä jatkaa levyttämistä sen jälkeen, kun hänen vaimonsa Linda kuoli syöpään vuonna 2016. Surrounded By Time on miehen 41. studioalbumi. Edellinen levy julkaistiin vuonna 2015. Tuottajana toimii tuttuun tapaan Jonesin luottomies Ethan Jones.

Lainalauluista täyttyvä Surrounded By Time on tuotannollisesti notkea, paikoin jopa yllättävän moderni ja paikoin taas sopivan roots-henkinen albumi.

Cover-valinnatkaan eivät ole niitä helpoimpia tai ilmeisimpiä. Jones ”tompauttaa” muun muassa The Waterboysin This Is The Sean, Bob Dylanin One More Cup Of Coffeen ja päättää levynsä Terry Callierin 9-minuuttiseen Lazarus Maniin, joka on toteutukseltaan ilmiselvä mutta varsin toimiva The Doors -pastissi.

Surrounded By Time on melko sekalainen ja ylipitkä laulukokoelma. Silti se onnistuu osaltaan paaluttamaan Jonesin jo ennestään vahvaa asemaa yhtenä suurista.

Tästä nuoremmille mallia.

Lisää luettavaa