TOM JONES: Spirit In The Room

TOM JONES
Spirit In The Room
Island

Intiimi yhteistyö Tom Jonesin sekä brittituottajan, muusikon ja juurevan musiikin ekspertin Ethan Johnsin kesken on niin hedelmällistä, että Praise & Blame -albumin (2010) laaja soittajamiehitys on lähes kokonaan jalkautettu. Johns vastaa edelleen kitaroista, Richard Causon soittaa urkuharmonin lisäksi muita koskettimia ja rummuissa vierailee Stella Mozgawa (Warpaint). Kappalevalikoima on edelleen kiehtovan yhtenäistä, ytimeltään vanhakantaista folkbluesia, joka henkilöityy hyvin Jonesin tulkintatapaan ja Las Vegasista loitonnettuun artistiprofiiliin.

Eläytyminen lauluihin on entistäkin vahvemmin pinnassa, kun ”patinoitavana” on tuoretta Paul McCartneyta, Paul Simonia ja loppuhuipennuksen hymninä Low Anthemia. Syvimmältä perinnearkusta kaivetut Odettan, Blind Willie Johnsonin ja Vera Hallin blues-spirituaalit ovat täysin samassa akustisessa atmosfäärissä. Leonard Cohenin ja Tom Waitsin ahavoituneet henkilöitymät kokevat lainalauluissa aavemaisen sulavan morfoosin Jonesin persoonaan.

Richard ja Linda Thompsonin Dimming Of The Day on monen Tomia heleämmän äänen coveroima, mutta sopii sekin täydellisesti Walesin 72-vuotiaan sielunvärisyttäjän pirtaan. Eiköhän tällä kattauksella lavalle ala lennellä vaihteeksi luukkukalsonkeja ja villasukkia.