MADONNA: Music

MADONNA
Music
Maverick

Madonna goes country & western? No ei todellakaan, vaikka jonkinlaiseen urbaanin cowgirlin asuun hän uusimman albuminsa kansissa ja nimibiisin videolla onkin pukeutunut. Pelottaa ihan ajatella milaisen muotitrendin tämä setteri aiheuttaa jälleen faniensa keskuudessa. Kun jätetään "urbaani" jäljelle ja lisätään mukaan "tanssilattia" ja "elektroninen", niin aletaan lähestyä Madonnan tämän hetken soundin ydintä.
Ray Of Lightin mantrat ovat Musicilla vaihtuneet tanssimusiikin simppeliin biittiin. Ero ei loppujen lopuksi ole kovinkaan suuri, mutta Music on kuitekin edeltäjäänsä kevyempi ja popimpi. Maddu tunnetaan taitavana manipuloijana, joka on ammentanut virikkeensä muun muassa homo- ja lesboklubien musiikista ja alakulttuurien muodista. Tälläkin kertaa jäljet johtavat minnekä muuallekaan kuin tanssiklubien äärelle. Mutta häivähdys ei ole nykypäivää, vaan nostalgista pakoa aikaan, jolloin syntetisaattori oli syntetisaattori ja laulajan ääntä hassusti muokkaava vocooderi oli tosi muodikas juttu.
Levyä ovat Madonnan kanssa kasanneet sellaiset nimet kuin Mirwais Ahmadzai (ranskalainen tuottaja/muusikko), William Orbit (jo edellisellä levyllä mukana häärinyt alan ambiveteraani), Björkin kuvioista tuttu Guy Sigsworth sekä tuottaja Mark Stent. Musicin soppaa on siis hämmennetty monella kauhalla, mutta vaikea silti veikata onko se hyvä vai paha asia. Albumi kun on jokseenkin tasapaksua porinaa. Sieltä tylyimmästä päästä on eittämättä jo aikoja sitten siglenäkin julkaistu uusioversio American Piesta.
Aika surkuhupaisa kysymys Musicin jälkeen onkin: Mitä helvettiä minä äsken kuuntelinkaan? Hang the DJ!