MILES DAVIS: Kind Of Blue: 50th Anniversary Colletor’s Edition

Arvio julkaistu Soundissa 11/2008.
Kirjoittanut: Petri Silas.

MILES DAVIS

Arvio

MILES DAVIS
Kind Of Blue: 50th Anniversary Colletor’s Edition
Columbia

Miles Davis oli kevättalvella 1959 jännittävässä vaiheessa uraansa. Trumpetisti tunnettiin bändiliiderinä, jonka omanarvontunto alkoi olla yhtä kehittyneellä asteella kuin kyky poimia bändiin soittajia. Ja millaista kokoonpanoa hän tuolloin saikaan johtaa! Jäseninä olivat muun muassa saksofonistit John Coltrane sekä Julian ”Cannonball” Adderley ja rumpali Jimmy Cobb.

Miles oli ehtinyt katsastaa sekstettinsä pianistia vaille saman version studiokunnon siinä samaisessa äänittämössä, jossa Kind Of Blue tultaisiin kahdessa sessiossa tallentamaan, jo toukokuussa 1958. Milesin 32-vuotispäivän rupeamasta saadut Fran-Dance, On Green Dolphin Street, Stella By Starlight sekä Love For Sale ovat nyt perustellusti bonuksena tällä juhlapainoksella.

Eikä kyseessä olekaan mikä tahansa juhlaversio. So What, Freddie Freeloader, Blue In Green, All Blues sekä Flamenco Sketches täyttävät ensi kesänä 50 vuotta. Ajan kuluminen ei kohtele kaikkia äänitteitä mairittelevasti, mutta tämän levyn minimalistinen herkkyys, pakoton kauneus ja ilmaisun varmuus kestävät.

Kind Of Bluen kohdalla muistetaan aina mainita avainsanat hardbop, modaalinen, improvisaatio ja cool, mutta harvoin nousee esiin, miten levyyn tekoon vaikuttivat sitä edeltäneet kokeilut sekä soundtracktyön parissa että sovittaja Gil Evansin kanssa. Ilman Ascenseur pour L’Échafaudia tai Porgy And Bessiä Davis tuskin olisi karsinut musiikistaan turhia röyhelöitä tai vienyt yhtyettään studioon pelkkien biisiluonnosten kanssa. Lopputulos puhuu kuitenkin puolestaan.

Maailman monien mielestä paras ja todistetusti myydyin jazzlevy tulee nyt uudestaan pakettina, joka hakee kattavuudessaan vertaistaan. Itse musiikin ohella setissä on legendaarisen The Sound Of Miles Davis -tv-ohjelman sisältävä dvd ja kolme esseetä kattava kirja. Jos tämä ei riitä, fiilistellä voi myös niiden kirjepaperiarkkien, joille pianisti Bill Evans laati levyn kansitekstit, näköispainosten parissa tai uppoutua studiossa napsittuihin tunnelmallisiin valokuviin.

Lisää luettavaa