PAIN: Coming Home

Arvio julkaistu Soundissa 7/2016.
Kirjoittanut: Mape Ollila.

Arvio

PAIN
Coming Home
Nuclear Blast

Peter Tägtgrenin konemetalliyksikkö Pain osoittaa uudistumisen merkkejä. Yhtyeen uran tähänastiset seitsemän albumia ovat olleet pikemminkin biletyslevyjä, mutta Coming Homella on eväät kestää myös keskittynyttä kuuntelua.

Levyn soundimaailma on antoisa ja miellyttävä. Vanhoilta albumeilta tuttujen industrial-, melodeath- ja elektrovaikutteiden rinnalle on tuotu orkestraatioita, yhdessä biisissä sopraanostemmat ja toisessa vierasvokalisti Jocke Brodén. Rätinää on vähemmän ja simppelin tehokkaiden kertosäehokemien rinnalle on ilmestynyt makoisia säkeistömelodioita. Lyriikoissa on sen tavallisen höpöhöpön lisäksi myös Tägtrenin toisesta bändistä Hypocrisystä tutumpia aiheita avaruusotuksista salaliittoteorioihin sekä muun muassa tositarina Saksassa turpiin saamisesta.

Tuottaja kun on, ”Tätivihreä” on toisesta Pain-levystä asti tiennyt miten indumetalli saadaan jytisemään, mutta Coming Homella esimerkiksi nimikkokappale on tyylikäs esimerkki siitä että kun biisi tehdään melodia eikä soundiratkaisut edellä, edes Pain-rallin ei tarvitse olla täynnä pauketta ja rätinää iskeäkseen kovaa. Coming Home on Painin uran melodisin, ilmeikkäin ja parhaiten kuuntelua kestävä lätty.

Lisää luettavaa