PELLE MILJOONA: Oo niinku oot – Pellen parhaat 1981-2009

PELLE MILJOONA
Oo niinku oot – Pellen parhaat 1981-2009
Stupido

Tuore Pelle Miljoona -kokoelma tulee melko pian miehen levytysuran kolme ensimmäistä vuotta kattaneen neljän levyn boksin kannoilla. Kun Olen kaunis – kaikki laulut 1978-1980 -kansio sisälsi Pelle Miljoonan koko tähänastisen tuotannon parhaat levytykset, niin Oo niinku oot – Pellen parhaat 1981-2009 -levykaksikko jää väistämättä edeltäjänsä varjoon.

Vaikka parhaus onkin usein suhteellista, niin kummankin levyn kaksi ensimmäistä raitaa ovat vielä klassiseksi luettavaa Pelle Miljoonaa. Vuosikymmenten tauon jälkeen kuultuna kuin ylikierroksilla etenevä Varjo seuraa onneain ja Matkalla tuntemattomaan sekä aliarvostetusta ja punkista muun muassa Rekku Rechardtin kitaroinnin myötä “normaalin” rockin puolelle tehtyä syrjähyppyä edustaneesta Avoimet Ovet -projektista poimitut Joskus tulee aika maksaa takaisin ja Mitä tänään koulussa opit? merkitsivät Pelle Miljoonan uralla yhdenlaista siirtymävaihetta. 

Avauskaksikkojen jälkeen kuultavat esitykset ovat satunnaisten helmien kirkastamaa tasaisen varmaa työtä. Vaikka punkin ja ylipäätään rockin ensihuuma olikin ohi, niin miehistöjen vaihtumiset ja maailmanmatkailun vaikutusten siivilöityminen rallien sovituksiin ovat varjelleet Pelle Miljoonaa liialliselta rutinoitumiselta.

Oo niinku oot -kokoelma sisältää kaksi ja puoli tuntia hyvää Pelle Miljoonaa ja muistuttaa vastaansanomattomasti tekijänsä ihanteiden järkkymättömyydestä. The Clash, reggae ja Bob Dylan ovat pysyneet Pelle Miljoonan musiikillisena kivijalkana siinä missä suvaitsevaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat naiiviksi leimautumisen uhallakin pitäneet pintansa yhteiskunnallisina ideaaleina.