QUEENSRŸCHE: Greatest Hits

Arvio julkaistu Soundissa 08/2000.
Kirjoittanut: Marko Säynekoski.
Queensrycheä voisi kenties luonnehtia keski-ikäiseksi heavy-yhtyeeksi, kun bändillä on sentään ikää 17 vuotta. Silti termi heavy on vuosien mittaan menettänyt hieman merkitystään, sillä yhtye on muuttunut melkoisesti alkuvuosien brittiläisestä heavy-asenteestaan.

Arvio

QUEENSRŸCHE
Greatest Hits
Capitol

Queensrycheä voisi kenties luonnehtia keski-ikäiseksi heavy-yhtyeeksi, kun bändillä on sentään ikää 17 vuotta. Silti termi heavy on vuosien mittaan menettänyt hieman merkitystään, sillä yhtye on muuttunut melkoisesti alkuvuosien brittiläisestä heavy-asenteestaan. Queensryche ei ole siunannut maailmaa kovinkaan monilla levytyksillä. Itse asiassa bändiltä on syntynyt musiikkia hyvin harvakseltaan ja siksi yksi ainoa levy on oikeutettu luotaamaan bändin historiaa.
Näin jälkeenpäin katsottuna Empire oli eräänlainen vedenjakaja yhtyeen uralla. Bändistä alkoi tulla iso nimi, ja samalla tyyli alkoi kallistua poispäin heavysta. Olkoonkin tyylin muutos miten suuri tahansa, bändi on yllättävää kyllä noudattanut tiettyjä omia suuntaviivojaan läpi uransa, eivätkä muutokset loppujen lopuksi ole kovinkaan suuria. Silti yhtye alkoi kärsiä jonkinlaisesta mammuttitaudista, koska Promised Land ja Hear In The Now Frontier alkoivat lipsua linjasta aivan kuin yhtye olisi yrittänyt saavuttaa jotakin suurempaa, josta sillä itselläänkään ei ollut kunnollista aavistusta.
Queensryche on myöhempinäkin vuosinaan tehnyt kelpo levyjä, Rage For Order sekä varsinkin Operation Mindcrime ovat sellaisia huipputöitä, joita voi edelleen pitää loisteliaina. Niiden jälkeen syntyneiltä levyiltä löytyy hyviä yksittäisiä biisejä, mutta mistään niistä ei ole ollut Operation Mindcrimen erinomaisen kokonaisuuden hakkaajaksi.
Kokoelma keskittyy aikaan ennen Chris DeGarmon lähtöä ja syystäkin. Hänen roolinsa Queensrychessä oli enemmän kuin tärkeä. Bändi on julkaissut kitaristinsa lähdön jälkeen yhden levyn Q2k, eikä menestys enää vaikuta yhtä vakuuttavalta kuin ennen. Toivottavasti yhtyeen jäljelle jääneet jäsenet pystyvät paikkaamaan itse DeGarmon puuttumisen, sillä hyvän yhtyeen ei soisi kariutuvan yhden miehen lähtöön. Historia on osoittanut, että bändi ei välttämättä ole mennyttä keskeisen henkilön lähdettyä. 

Lisää luettavaa