QUEENSRŸCHE: American Soldier

Arvio julkaistu Soundissa 4/2009.
Kirjoittanut: Antti Mattila.

QUEENSRŸCHE

Arvio

QUEENSRŸCHE
American Soldier
Rhino

QUEENSRŸCHE

Jyhkeiden teemalevyjen tekijä Queensrÿche starttasi American Soldier -projektinsa taustoituksella. Laulaja Geoff Tate haastatteli sodan kokeneita sotilaita aloittaen siihen saakka taistelukokemuksensa pimittäneestä isästään. Haastatteluista muodostui tekstejä, joissa sotaa kuvataan sotilaan silmin, ilman poliittisia vaikutteita. Korniuden peikot kasvavat hirviöiksi, kun levy nimetään American Soldieriksi, mutta Taten metodi takaa vilpittömyyden. Näiden tunteiden kanssa sotilaat ovat oikeasti eläneet.

Musiikillisesti bändi on saman ongelman edessä kuin kaikilla Promised Landin (1994) jälkeisillä albumeilla. Huippulaadukkaasti toteutettua ja välittömästi tunnistettavaa musiikkia virtaa, mutta kylmiä väreitä tuottavaa tavaraa ei ole kuultu kohta kahteen vuosikymmeneen. Bändin tilasta kertoo parhaiten se, että suurimman osan biiseistä on tehnyt kaksikko Jason Slater/Geoff Tate. Slater on bändiä teininä fanittanut tuottaja. Queensrÿche ei saa enää omillaan levyä kasaan.

Pelisilmästä kielisi sekin, jos apujoukot valittaisiin vanhan kunnian palautavalla tavalla, mutta Queensrÿche jatkaa matkaansa keskinkertaisuudessa. Sanoitusten tunnelataus ei saa tukea soitosta. On vaikea mieltää montaa näistä biiseistä keikalle, vaikka teemallinen kokonaisuus sitä vaatisi. Tai sitten on luvassa vaisuja keikkoja.

Lisää luettavaa