RUOSKA: Radium

RUOSKA
Radium
Kråklund

Sitä mukaa kun Ruoska polkee raskaan kotimaisen perusbändejä soinnistaan avantoon, se imee tilalle täysin koneistettua ja lakonista takomista. Radiumilla sen oma ilme virnistää yhä leveämpänä. Levy on yhtä hyytävää virtausta: tausta nakuttaa lähes samana biisistä toiseen ja Patrik Mennander rusauttaa kielikuvat tarjolle tylysti toteamalla, niitä sen kummemmin laulullisesti värittämättä.

Tuonen viemää -biisin toteamus "vihassa siitetty" kuvaa Radiumin ominaisuuksia hyvin. Sanoitukset ovat yhä enemmän teräviä hokemia, joihin on tarkoituksella tungettu rutosti koventavia r- ja k-kirjaimia. Mennander käyttää noita äänteitä raa'asti hyväkseen. Laulun julistavaa tuntua on korostettu asettamalla vokaaliraitoja päällekkäin ja uho onkin huipussaan. Lisätehoja nykäistään lähes kalevalalaisesta poljennosta "pullosta käärme, ryypyn mitta käärmeen mitta" -tyylin heitoilla. Riffit lohkotaan täsmällisesti eikä robottimainen takominen hellitä ollenkaan, Ruoska on hypnoottisempi kuin koskaan.

Kaikkein häpeilemättömin kikka on kuitenkin nakutuksen ajoittainen loiventaminen popmaisilla ja discoakin lähenevillä lauluosuuksilla; aivan kuin Radiumia olisi lähdetty rakentamaan edellislevyn Darmstadt-biisin siivittämänä. Ruoskan edessä on nyt "viisainta nöyrtyä, viisaampi juosta".