THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES: Rest In Piece 1994–2012

THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES
Rest In Piece 1994–2012
Parlophone

Kokoelmalevyt ovat oma taiteenlajinsa, ja The Soundtrack Of Our Lives -yhtyeen laulaja ja lauluntekijä Torbjörn ”Ebbot” Lundberg on sommitellut 18 vuoden uralta ja kaikkiaan seitsemältä albumilta upean 38 kappaleen diptyykin.

Käytettävissä oli suuri ja runsassävyinen paletti. Ensivaikutelma aikakausia yhdistelevästä ja vapaasti levytysten välillä risteilevästä kokonaisuudesta onkin tuon valikoiman saumaton ja täysipainoinen yhteensulautuminen. Karheasta katurockista psykedeelisiin sisäavaruuksiin liukuvat uteliaat soundit, nopeat ja verkkaiset melodiat ja ambienssi ovat kaikki samaa suurta Soundtrackia.

Ebbotin laulutulkintojen vastustamaton paatos antaa valtavasti tilaa Björn Olssonin ja Mattias Bärjedin kitaratutkielmille sekä Martin Hederosin kosketinsoitinten panoraamoille. Musiikissa on jäljitetty hartaasti esikuvallisia viitteitä sekä Union Carbide Productionsin punkvuosiin että lukuisiin ytimekkäästi esiin nostettuihin garagerockin, psykedelisen popin ja modernin indierockin kulttibändeihin. Yhtä selvälinjaisesti Ebbot on luotsannut bändinsä suuruuksien kyljestä omiin sfääreihinsä eikä koskaan jättäytynyt niiden varjoon tai ohjautunut alamaisesti retrourille. Ajattomuus on yhtyeen parhaita valtteja ja se saa ikuisella löytöretkellä olevan biisivalikoiman kulkemaan alati virkeästi.


Rest In Piece 1994–2012 on hyvin henkilökohtaisesti stailattu ja rakennettu muistomonumentti. Sen ei tarvitse korostaa vielä elävänä kepeisiin multiin peitellyn yhtyeen kaupallisia menestyksiä tai kytkykauppoja esimerkiksi elokuviin tai videopeleihin. Koosteen raidat ottavat paikkansa biisikohtaisesti eivätkä albumien tunnettuuden tai hittipotentiaalin mukaan. Mittavin suurteos, Communion-tupla (2008) on edustettuna 11 kappaleella, mutta niissä yhtyeen moniaineksinen synteesi onkin viety pisimmälle. Albumituotannon reunaroiskeista kasattu A Present From The Past (2005) on myös ryhdikkäästi mukana viidellä eksemplaarilla, joista verraton Galaxy Gramophone olisi hyvin voinut nousta vaikka koko koosteen nimikappaleeksi.