TAROT: Shining Black – The Best Of Tarot

TAROT
Shining Black - The Best Of Tarot
Bluelight

Olin juniorina pilkillä Kuopion vesillä. Kun kalaa ei tullut, piti kömpiä autoon kuuntelemaan radiota. Soimaan tärähti uusi tuttavuus ja Wings Of Darkness -sinkun perusteella tämän bändin levy olisi pakkohankinta. Mutta että Tarot Suomesta? Ja vielä Kuopiosta? Eihän tällaista tehdä Suomessa!

Vuosi oli 1986 ja Tarot oli juuri tehnyt lähtemättömän vaikutuksen. Nykyään Tarotia kuunnellessa tahtoo unohtua, että jätkät olivat tuolloin parikymppisiä märkäkorvia eikä Suomessa ollut minkäänlaista raskaan musiikin sceneä. Silti Spell Of Iron haastoi tasossa isot ulkomaiset nimet.

Shining Black kertaa kahden cd:n voimin Tarotin viiden levyn mittaista historiaa muutamalla liveraidalla ja b-puolella vankistettuna. Hyvin käy selväksi, miksi Marco Hietalan kantavaa laulua on alkuvuosista lähtien kehuttu Suomen parhaaksi ja miksi Zachary Hietalan kirpeitä soolovingutteluja kuunneltiin aikanaan niin tarkasti priestien ja acceptien rinnalla. Kolmanteen levyyn tultaessa Helsingissä kehumatkoilla käynyt kitaristi Mako H. oli korvattu kosketinsoittaja Janne Tolsalla ja bändin näkemys alkoi lisääntyä, samoin kuin vaihtelu biiseissä. Vaikka Tarot ei koskaan lyönyt läpi muualla, se vuoli jokaiselle julkaisulleen sellaisia veistoksia, että ulkomaanpellet oikeasti menettivät paljon. Silti ne vanhimmat biisit ovat kaikessa uhmakkuudessaan edelleen ne kaikkein rakkaimmat.

Vaikka tässä kiistämättä on iso palanen suomalaisen metallin historiaa, tärkeintä ovat biisit, varsinkin hurjalla ykkös-cd:llä, jotka edelleen saavat ihokarvat törröttämään kuin… No, en sano. Bändi on parhaillaan valmistelemassa uutta levyä viiden vuoden tauon jälkeen.