U2: The Best & The B-Sides Of 1980-1990

U2
The Best & The B-Sides Of 1980-1990
Island

On vaikea kuvitella se rock-kokoelma, joka tämän vuoden joulumarkkinoilla ohittaisi U2:n tuoreen kymmenvuotiskatsauksen – ainakaan materiaalin tasossa.

Dublinilaiskvartettiin kiihkottomastikin suhtautuvien on nimittäin pakko nöyrtyä sen tosiasian edessä, että 80-luvulla lähes totaalisesti pelkän musiikin voimaan luottanut U2 teki ajan musiikillisesti omaperäisimmät ja sanoituksellisesti koskettavimmat valtavirtaan luettavat rock-biisit.

The Best -osio alkaa itseoikeutetusti Pride (In the Name of Love) -laululla, ja kun loppu koittaa, läpi on käyty niin New Year’s Day, Sunday Bloody Sunday, Angel Of Harlem, With Or Without You kuin Where The Streets Have No Namekin. Ajatonta musiikkia, jota kukaan tällä hetkellä 20-35-vuotias ei ole voinut ohittaa. Hyvältä koosteelta loistaa poissaolollaan oikeastaan vain fantastinen Bullet The Blue Sky.

The B-Sides -osio tarjoaa sekin hienoja hetkiä. Spekulaatiot voi aloittaa vaikka biiseistä Spanish Eyes ja Sweetest Thing: on hankalaa yrittää arvailla, miksi ne aikoinaan alennettiin b-puoliksi. Vaikka jälkimmäinen raidoista kokeekin paraikaa tätä koostetta mainostavaa remix-renessanssiaan, originaali bändiversio toimii kappaleen jo aikoinaan kuulleille kuin aikakoneena. Missä sinä olit silloin, kun kuulit Sweetest Thingin ensi kertaa?

Ne, joiden mielestä U2:n kultakausi päättyi Rattle and Humiin, voivat nyt yrittää vakuutella ystäviään tämän joulupaketiksi hyvin istuvan tuplakokoelman avulla. Mammuttitautikaudella yhtyeeseen tutustuneet saavat puolestaan hyvän pikakurssituksen yhtyeen historiaan.