WIGWAM: Nuclear Nightclub

Arvio julkaistu Soundissa 08/2000.
Kirjoittanut: Petri Silas.
Suomalaisen rockmusiikin albumikisan palkintokorokkeella seisovan Nuclear Nightclubin julkaisusta on kulunut sama aika kuin Soundi-lehden synnystä, 25 ajast'aikaa. Maailma Wigwamin aikalaisten näkökulmasta oli hyvin erilainen kuin nykyään.

Arvio

WIGWAM
Nuclear Nightclub
Love Records

Suomalaisen rockmusiikin albumikisan palkintokorokkeella seisovan Nuclear Nightclubin julkaisusta on kulunut sama aika kuin Soundi-lehden synnystä, 25 ajast'aikaa. Maailma Wigwamin aikalaisten näkökulmasta oli hyvin erilainen kuin nykyään. Vuonna 1975 levyt tehtiin vinyylistä, niitä ei markkinoitu internetissä eikä niiden hittien koukkuja ohjelmoitu kannettavien puhelinten soittoääniksi. Musiikinteko ylipäätään oli vapaampaa; segmenttien ja kohderyhmien pähkäileminen ei ollut vielä jakanut kenttää turhiin lokeroihin. Näin ollen myös Wigwam sai jo lähtökohtaisesti toimia vapaasti impulssiensa mukaan: sen studiolevyt saattoivat yhtäältä olla armotonta pilpitysprogea (Being, 1973), mutta konsertit ja niiden tallenteet (Live Music From The Twilight Zone, 1975) toisaalta kansaan menevää poppia ja jytänderiä. Parhaimmillaan Wigwam oli silti aina kategorisoimattomassa välimaastossa, ei-kenenkään-maalla.
Tukholmassa vuonna 1975 äänitetty Nuclear Nightclub on Wigwamin seitsemästä studiotallenteesta se kaikkein tasalaatuisin. Kitaristi Pekka "Rekku" Rechardt ja kosketinsoittaja/laulaja Jim Pembroke, jotka vastaavat kiekon sävellyksistä, tavoittivat nimenomaan tällä tuotoksellaan balanssin, jota olivat yhteistyönsä alkuajoista asti enemmän tai vähemmän alitajuisesti jahdanneet. Todisteena toimivasta kollaboraatiosta toimivat silloin ja tänään vaikkapa Wigwamin suurin hitti Freddie Are You Ready, aggressiivinen Do Or Die tai turhaan aliarvostettu Save My Money & Name. Rumpali Ronnie Österbergin ja basisti Måns Groundstroemin yhteen hitsautuneesta rytmiikasta voi puolestaan nostaa esiin polveilevan Kiten. Kun tätä ydinryhmää ja näitä biisejä vielä täydennetään Esa Kotilaisen ja Pedro Hietasen makoisilla sormio-osuuksilla, on täysosuma ainoa mahdollinen lopputulos.
Hienoista biiseistä sekä rullaavista soittosuorituksista huolimatta Nuclear Nightclubissa on upeinta ja arvokkainta se, että levy edustaa ajasta, paikasta ja tyylisuunnista täysin riippumatonta kunnianhimoista musiikkia. Ensimmäisen isompia aaltoja maailmalla nostattaneen suomalaisen rocklähettilään magnum opus on siis jubileejulkaisunsa ansainnut – etenkin kun mukaan on liitetty taas ajankohtaisen Töölönlahden rannoilla nauhoitettu neljän biisin (Do Or Die, Simple Human Kindness, Freddie Are You Ready, Bless Your Lucky Stars) keikkabonus. 

Lisää luettavaa