WIGWAM: Plays Wigwam Live

Arvio julkaistu Soundissa 12/2001.
Kirjoittanut: Petri Silas.

Arvio

WIGWAM
Plays Wigwam Live
Harvest

Siinä missä Suomea kiertää ikävän säännöllisesti toinen toistaan hirvittävämpiä haudanryöstöbändejä, on tarjolla vielä aitojakin asioita. "Nostakaa Tarzan puuhun" -tyyppisten irvikuvien seasta erottuu päätä pidempänä Wigwam, jonka taiteellinen rima on säilynyt kiitettävän korkeana kautta aikain. Kvintetti esiintyy nyt 80-prosenttisesti samalla kokoonpanolla kuin 1977 Skandinavian rundilla. Ja tätä korkeampaan lukemaanhan ei enää päästäkään, rumpali Ronnie Österberg kun siirtyi rajan taa vuonna 1980.
Suurin yksittäinen liputuksen aihe tuoreimpien keikkojen todistajille lienee lavan toisella laidalla istuva moog-mestari Esa Kotilainen. Niinpä tälläkin tuplalla kuullaan niin fantastisia liidinaukuja ja sooloulvotuksia, ettei armoa kannata pyytää. Kunniamaininnan ansaitsee myös rumpali Jari "Kepa" Kettunen, joka tiesi millaisen mikroskoopin alle joutuu Österbergin tontille asettuessaan. Kepa hoitaa tehtävänsä ylväästi, aivan kuten kaltaiseltaan musadiggarilta ja raudanlujalta ammattilaiselta sopii odottaa.
Entä Jim Pembroke, Pekka "Rekku" Rechardt ja Måns "Måsse" Groundstroem? Kuten tuore liekehtivä konserttitallenne todistaa, he ovat sekä keskeisiä hahmoja suomalaisen musiikin historiassa että edelleen relevantteja musikantteja. Miettikää tykönänne, kuinka monesta heidän aikalaisestaan voi käsi sydämellä sanoa samaa. Miettikää myös, kuinka monesta tämän hetken pop- tai rockmuusikosta voidaan sanoa näin esimerkiksi 2025. Eipä olekaan outoa, että itse Jean Sibeliuskin näyttää valinneen aikakonematkan kohteeksi Wigwamin keikan! Kuten muutkin muusikot, on myös Ainolan isäntä ryhtynyt miksauspöytäpoliisin vaativaan toimeen. Ja mikä on maestron Wigwamia Tavastialla tsekatessa, kun nykyään pääsee taas Hotel Kämpiin yöksi, jos ei jaksa Tuusulaan asti yötä myöten matkata. Niin ne syklit täyttyvät.
Kun Pembroke-Rechardt -akselin maaginen biisintekotaito yhdistyy vielä miespolvenkin päästä näin käsinkosketeltavaan bändikemiaan, ei tarvitse ihmetellä euforiaa, joka Plays Wigwam Livelle on tallentunut. Bändin viriiliydestä kertoo silti parhaiten, että se on paraikaa siunatussa tilassa: Tavastian heinäkuisesta yöstä tulee yhdeksän kuukautta maaliskuussa 2002. Noihin aikoihin onkin lupa alkaa odotella Wigwamin ensimmäistä studiolevyä yhdeksään vuoteen. Tuolloin tulee myös täyteen 25 vuotta yhden episodin päättäneestä levystä nimeltä Dark Album ja orkesterin toistaiseksi viimeisestä Skandinavian turneesta. 

Lisää luettavaa