WIRE: Red Barked Tree

WIRE
Red Barked Tree
Pink Flag

Syksyllä 35 vuotta täyttävä Wire aiheuttaa pienimuotoisen shokin. Jo Red Barked Treen edeltäjä Object 47 (2008) yllätti pirteydellään, mutta nyt omille teilleen lähtenyttä kitaristi Bruce Gilbertiä lukuun ottamatta alkuperäisessä kokoonpanossaan viihtyvä Wire palaa kylmästi vuosina 1977-1979 ilmestyneiden kolmen ensimmäisen albuminsa loistokkuuteen.

Useimpia aikalaisiaan älyllisemmän taidepunkleiman syystäkin saanut Wire soi elinvoimaisena ja käsittämättömän raikkaana. Trion paikoin häkellyttävän melodiset biisit etenevät määrätietoisesti kuin matemaattista logiikkaa noudattaen. Kun jäntevä mutta sivuille vilkuilematon soitto saa kruunukseen Colin Newmanin laiskanrennon laulun, niin hyväksyvää myhäilyä ei voi välttää.

Levy tarjoaa lukuisia vähäeleisiä huippuhetkiä. Wiren ainutlaatuisuutta korostavan Now Wasin ohella nopeimmin ilahduttavat otsikkonsa verran aikaa vievä Two Minutes ja neodiskoinen Bad Worn Thing. Edellisen järkähtämätön groove kaivautuu vatsanpohjaan saakka ja jälkimmäisellä Graham Lewisin basso sykkii liki Jah Wobblen tavoittamista syvyyksistä.

Wiren kahdennentoista studioalbumin pehmeästi käynnistävä Please Take on mainio osoitus yhtyeen huumorintajusta ja englantilaisuutta leimaavasta korrektiudesta: “Please take your knife out of my back/And when you do, please don’t twist it.”