Pyhimys ja Saimaa, Pykäri ja Manner, Putro ja Salmi – Parasta juuri nyt -soittolistan valokeilassa mielenkiintoiset yhteistyöt

Ajatus Pyhimyksen ja Saimaan yhteislevystä syntyi Matti Mikkolan mielessä. Pyhimystä ei tarvinnut suostutella projektiin pitkään.
Aki Roukala

Sanoiko joku muotisanan kollaboraatio?

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Mitä syntyy kun tuore kuusinkertainen Emma-voittaja ja aiemmin Pepe Willbergin kanssa yhteistyötä tehnyt rock-orkesteri? Siitä saatiin ensimmäinen esimerkki viime viikolla, kun Pyhimys & Saimaa julkaisivat Hermesetas-singlen toukokuussa julkaistavalta Olisinpa täällä -yhteistyöalbumiltaan.

Saimaan Matti Mikkola kertoi Hermesetaksen julkaisun yhteydessä, että aloite yhteistyöstä lähti bändin suunnalta. Ensimmäinen askel yllättävää yhteistyötä kohti tapahtui, kun Saimaan kanssa keikkaillut jousiryhmä nähtiin Pyhimyksen taustalla tämän Kulttuuritalon konsertissa.

– Sen jälkee Mikko laittoi someen, että ”olipas siistiä esiintyä orkesterin kanssa, mikä olis next level”, ni mulle tuli ajatus että hemmetti, oisko rajua tehä yhteislevy. Asiaa Epulta ja Perttu Mäkelältä (Etenee Records) kysyttyäni laitoin Mikolle viestiä ja Mikko vastas, että ”koska ruvetaa hommiin?”. Se, miks se tuntu hyvältä idealta, oli että Saimaan omassa maailmassa toi olis just hyvällä tavalla mukavuusalueen ulkopuolista hommaa, ja ehkä vähän provosoivaakin, Matti Mikkola valottaa tietä Hermesetakseen.

– Ensin pidettiin paljon sessareita, joissa jauhettiin ja kuunneltiin musaa. Sen jälkeen Matilta ja Epulta alkoi syntyä pohjia, joista noin puolet inspiroivat mua kirjottamaan tekstiä. Niistä tekstitetyistä aihioista 80 prosenttia muodostui valmiiksi biiseiksi, jotka muodostavat levyn. Oli kivaa ja lopputulos oli jotain, mitä kukaan ei olis ehkä osannu ennustaa, Kuoppala lupailee tulevan albumin antia.

– Lisäks voisin mainita, että Saimaan oldie-faijamaailmassa Pyhimyksen arkkityyppi ja tyyli vertautuu enempi Dylaniin kuin Eminemiin: terävään ja verbaalineroon profeettaan, joka yhdistettynä Saimaan soiton harmoniseen suurieleisyyteen tuottaa pop-historian melko klassisten vastakohtien ainekset. Eli Saimaa voisi ehkä luonnehtia luulleen tehneensä kadonnutta Dylanin ja Beach Boysin suomalaista yhteislevyä. Jonnet ei muista, mut ei meit kiinnosta ne, Mikkola heittää.

Pykäri, tarkemmin sanottuna Mikko Pykäri, on monissa liemissä keitetty mies. Reginan päätyttyä mies julkaisi sukunimeään kantavan debyyttisoolonsa, jolla kuultiin yhteistyötä muun muassa LCMDF:a sekä aiemminkin mainittu Pyhimystä. Pykärin toinen albumi lähestyy vääjäämättömästi ja jälki on jälleen vahvaa: perjantaina julkaistulla Lohdutuksella kuullaan Ringa Manneria ja metallikitaroita.

Samuli Putro teki uusimmalla levyllään yhteistyötä muun muassa toimittajana, kirjailijana ja Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajana tunnetun Ronja Salmen kanssa. Lopputuloksena oli Pienet Rukoukset -albumi, joka saapui kaiken kansan nautittavaksi perjantaina.

– Valitsemalla editoriksi tietyn ihmisen saat sen ihmisen näköisen näkökulman. Luulen, että tästä levystä tuli aavistuksen verran kauniimpi ja ehkä aavistuksen verran romanttisempi sen takia, että editori oli 25-vuotias nainen, Putro kertoi Salmen vaikutuksesta hänen teksteihinsä joulukuun Soundissa julkaistussa haastattelussa.

Pyhimyksen, Saimaan, Pykärin ja Putron ohella Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät tällä viikolla muun muassa Ninni Forever Band, tällä kertaa musiikillisen ulosantinsa puolesta ajankohtainen Morrissey, uutta suuntaa kokeileva Pariisin KevätSeksin alamaailmaa tutkaileva Saijaa SaijaaMustaa, uudistunut Musta Paraati sekä mustaakin mustempi Deafheaven.

Tältä kuulostaa Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 10: