Saaria, auringonkukkia ja hiljaisuutta – niistä on tämän viikon Parasta juuri nyt -soittolista tehty

Kotimaisia palkintorohmuja, albumilistan kärkinimiä rapakon takaa ja ihasteltavaa itsenäistä kotimaista soundia.
14.5.2019 19:13

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Yksi kevään varmasti odotetuimmista kotimaisista albumeista julkaistiin viime viikon perjantaina, kun Emma-rohmu Pyhimys sekä suureelliset, nostalgiset sovitukset suvereenisti hallitseva Saimaa julkaisivat yhteisalbuminsa Olisinpa täällä.

Tarinallinen ja yllättäviäkin viittauksia sisällään pitävä kokonaisuus on albumi siihen vanhan liiton tyyliin; parhaimmillaan pitkän kaavan kautta nautittuna. Uskaltauduimme kuitenkin irrottamaan soittolistallemme Saaret ovat alkaneet kiehtoa minua -kappaleen, joka toimii mitä oivallisimpana porttina albumiin, paljastamatta kuitenkaan liikaa levyn yksityiskohdista.

Kriitikkomme Linda Söderholm arvosti albumia tuoreeltaan neljän tähden arvoisesti. Söderholm korostaakin arviossaan, että ”[a]rtistien hybridi ei risteydy aivan kivuttomasti – eeppiset orkestraatiot ja kuorolauluosuudet vaativat hieman totuttelua, mutta kunhan alkusokista selviää, niin äkkiä huomaa Pyhimyksen verbaalinerouden sopivan kuin nenä päähän tähän suurieleiseen ympäristöön.”

Artisti voi nousta uudelle huipulle, vaikka takana olisi kuuden vuoden hiljaiselo. Näin teki yhdysvaltalaisyhtye Vampire Weekend, joka jutun kirjoittamishetkellä koristaa oikeutetusti Billboard 200  -listan armoitettua ykkössijaa. Yhtyeen paluualbumilla on mukana perustajajäsenistöstä on enää vain keulakuva Ezra Koenig. Sunflower-kappaleella kuullaan vierailijana The Internet -yhtyeestäkin tuttua modernin funkin nuorta neroa Steve Lacya

Laulaja-lauluntekijä Viitasen Piia yhtyeineen julkaisi edelliset albuminsa Uni onnesta (2015) ja Laulumaa (2016) varsin nopeaan tahtiin, mutta sen jälkeen fanit ovatkin saaneet odottaa uutta musiikkia pari vuotta. Tähän saatiin kuitenkin toukokuun 10. päivä korjaus, kun Meidän jälkeemme hiljaisuus rikkoi pitkän hiljaisuuden. Single kasvattaa takuulla Viitasen Piian ystävien nälkää neljättä albumia odoteltaessa.

Tämän kolmikon lisäksi tällä viikolla soittolistaltamme löytyvät muun muassa Heroiinia janoava Planeetta 9, luovasti pop-kappaleen muotoa rikkova Jere Valkonen, hetken tauon jälkeen julkaisukantaan palannut turkulaisyhtye The Stillwalkers, Glow Sticks -sinkulla lisää sävyjä itsestään paljastava Helsinski sekä tulevalla viidennellä albumillaan Nevermindin kaltaisia omakustanteita tuottaneen Butch Vigin kanssa hynttyyt yhteen lyönyt Silversun Pickups.

Tältä kuulostaa viikon 20 Soundin Parasta juuri nyt -soittolista:

Lisää luettavaa