Herkkyyttä, onnea ja toverillista skabailua – suomalaisartistien Sunnuntaisoittarin teemana I S Ä !

"Lapsuudesta on jäänyt elävästi mieleen iskän kanssa käyty keskustelu maailman kauneimmasta kappaleesta."
12.11.2017 11:51

Sunnuntait ovat soittolistoja varten.

Tänään 12.11.2017 juhlitaan isää. Asian kunniaksi pyysimme suomalaisartisteja valikoimaan Sunnuntaisoittarille kappaleita, jotka joko omakohtaisella tai yleisemmällä tasolla teemaan kytkeytyvät. Ohessa haasteeseen tarttuneiden poiminnat perusteluineen.

”Älkää hyvät isät hyljätkö lapsianne, vaikka he kuinka olisivatkin ärsyttäviä teiniangstisia släkkerivätyksiä.”

Joel Hokka / Blind Channel

Toto: Hold The Line (albumilta Toto, 1978)

– Tää on varmaan siisteimpiä rockhittejä viime vuosituhannelta. Omalla kohdalla voisin pitää tätä jonkinlaisena ensikosketuksena rockmusaan isäni kovan Toto-diggailun takia. Biisihän on – muiden Toton ikivihreiden hittien tavoin – täyttä kultaa ja kukapa nyt ei saisi kiksejä tosta aivan uskomattomasta kitarasoolosta. Hyvää isänpäivää!

Ossi Alisaari / Salaliitto

Nirvana: Serve The Servants (albumilta In Utero, 1993)

– Joskus hankalasta isä-suhteesta ammentuu hienoa taidetta: ”I tried hard to have a father, but instead I had a dad”, lauloi Kurt. Älkää hyvät isät hyljätkö lapsianne, vaikka he kuinka olisivatkin ärsyttäviä teiniangstisia släkkerivätyksiä. Mutta jos kuitenkin niin käy, voitte ehkä vuosien päästä saada vielä lievän helpotuksen tunnontuskiinne: ”I just want you to know that I
don’t hate you anymore”.

Jani Matti Juhani

Fleetwood Mac: Albatross (single, 1968)

– Lapsuudesta on jäänyt elävästi mieleen iskän kanssa käyty keskustelu maailman kauneimmasta kappaleesta. Iskän mielestä se oli Fleetwood Macin Albatross. Siinä vain leijaillaan hiljaa rauhassa ja kaikki on hyvin. Kuuntelen sen vieläkin usein isääni muistellen.

Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?

Mogwai: My Father My King (single, 2001)

– Tässä on kappaleella sen verran mittaa, että tahtiinsa ilakoidessa ehtivät lapsoset valmistaa isukille niin aamiasmunat, paahtoleivät kuin kahvitkin. Hyvä, iskät!

”Vinyylissä oli mattaisen karhea, hiukan kuviollinen pinta…”

Michael Bleu / Colorblue

Bobby Bland: It’s Not The Spotlight (albumilta His California Album, 1973)

– Mun ja isän yhteinen aika koostuu vanhojen leffojen ja musiikin parissa knobbailusta. Pidämme tietokilpailuja toisillemme, jopa saunassa. Isän kautta tietoisuuteeni on tullut runsaasti softimpaa rockia ja popimpaa bluesia. Jos lennätän mieleni varhaisimpiin muistoihin isästä ja musiikista, niin päästään Bobby ”Blue” Blandin His California Albumin valkoisen, animoituun kanteen. Vinyylissä oli mattaisen karhea, hiukan kuviollinen pinta. Yli muiden levyltä kohoaa It’s Not The Spotlight, jota tuli kuunneltua jo varmaan vaippaiässä. Hauska Goffin–King -sävellys siinä mielessä, että tässä kopioidaan vahvasti biisintekijäparivaljakon vanhempaa kappaletta Child Of Mine, jokahan Suomessa tunnetaan paremmin Maaritin biisinä Lainaa vain.

Jonna Tervomaa

Tom Petty: Wildflowers (albumilta Wildflowers, 1994)

– Tässä biisissä on mulle kuulunut aina kirjoittajan isänrakkaus lastaan kohtaan. Herkkä, intiimi ja optimistinen. Hieno biisi puhtaasta rakkaudesta.

Aki Tykki / Happoradio

Ismo Alanko: Meidän isä (albumilta Kun Suomi putos puusta, 1990)

– Ihan helvetin väkevä biisi Kun Suomi putos puusta -albumilta. Teksti on hivenen kryptinen, enkä tiedä pystyisikö tuota kukaan muu kuin Ismo uskottavasti laulamaan. Luultavasti ei. Käsittämättömältä tuntuu sekin, että Ismo oli tämän biisin ja levyn tehdessään vasta kolmekymppinen, nuori mies vielä.

Vähäsarja

Risto Juhani: Maasta maaks (albumilta III, 2017)

– Ystäväni Risto Juhani julkaisi viime keväänä kolmannen albuminsa. Levyn päättävä Maasta maaks on laulu Risto Juhanin edesmenneelle isälle. Risto teki laulun kun hänen isänsä vielä eli. Riston isä oli myös oman isäni hyvä ystävä. Ja minun. Kun näin hänet viime kesäkuussa, osasin aavistaa, että se oli viimeinen kerta pitkään aikaan. ”Palaan äidin syliin / isän huoneeseen / maasta maaks”. Isän huone on täynnä kirjoja, rauhallisuutta, vakaata viisautta. Ja sitten kaikki päättyy. Isän huone on tyhjä. Katselemme mysteeriä. Emme voi mitään. Katselemme rauhaa. Unta.

”Tää biisi soi ja isäni totesi yhtäkkiä, että muistathan, että tärkeintä on, että olisit onnellinen omassa elämässäsi.”

Juho Hoikka / Tilhet, Pajut Ja Muut

Ultra Bra: Minä suojelen sinua kaikelta (albumilta Kroketti, 1997)

– Koska on isänpäivä, niin valitaan tähän popmusan historian hienoin äiti-biisi. Sillä mun mielestäni isyyttä ja äitiyttä korkeampi asia on vanhemmuus: ”Ei ole sellaista pimeää, jota minun hento käteni ei torjuisi”. Jokainen vanhempi tai vanhemmaksi haluava saisi pohtia tätä säettä. Ainoa rakkaus, jolla lapsensa voi turvallisesti valmistaa maailmaa, on hellää. Kyllähän se nyt tiedetään, että täällä isät ovat useammin niitä voimakkaita, ankaria ja kätensä nyrkkiin puristavia miehekkäitä vanhempia. Niinpä haluan lähettää terveiset kaikille, joilla ei ole vahvaa miehen mallia elämässään: ei mitään hätää. Sellaista ei enää tarvita. Mutta sen tilalle tarvitaan ehdottomasti rakastavat vanhemmat. Sellaiset, tai sellainen, pitäisi jokaisella ihmisellä elämässään olla.

Ellinoora

Foo Fighters: I Am A River (albumilta Sonic Highways, 2014)

– Olin pitkästä aikaa vapaalla viikko sitten. Päätettiin hieman ex temporena lähteä isäni kanssa autolla Lappiin ja Norjaan. Jossain Inarin kohdalla kuunneltiin jotain mun soittolistaa ja muisteltiin viime kesäistä Foo Fightersin keikkaa, jonka molemmat näki. Tää biisi soi ja isäni totesi yhtäkkiä, että muistathan, että tärkeintä on, että olisit onnellinen omassa elämässäsi. Se hetki jäi kyllä mieleen. Ja taas sai laulu uuden merkityksen.

Soundi.fi toivottaa hyvää isänpäivää!

Sunnuntaisoittari: I S Ä

Kaikki Sunnuntaisoittari-sarjassa aiemmin ilmestyneet osat löydät täältä.

Lisää luettavaa