”Treat on ottanut matkan varrella eri muotoja, mutta ydin on säilynyt loppuun asti” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana uusia suuntia ottava Jesse Markin

Kai Kuusisto

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä Jesse Markin esittäytyi menneenä keväänä Blood / Will Shoot -tuplasinkulla. Aiemmin räppärinä The Megaphone State -yhtyeen riveistä tunnettu Markin on vasta alussa olevalla soolourallaan laajentanut ilmaisuaan räppäämisestä laulamiseen ja ottanut biisiensä teemoihin ja soundiin uusia sävyjä laajalta skaalalta.

Siinä missä keväisellä Bloodilla oli kuultavissa vaikutteita indie popin suunnalta, viime viikolla julkaistu uusi Treat-sinkku ammentaa sävyjä tanssittavista rytmeistä. Artistin itsensä käsissä alkunsa saaneella Treatilla Markin ottaa kantaa kauneusihanteisiin ja niiden listaamiseen.

Treat on ottanut matkan varrella eri muotoja, mutta ydin on säilynyt loppuun asti. Ensin tein biitin Yemi Alade -päissäni ennen kuin edes mietin mitä kirjoittaisin”, Markin kuvailee sinkkubiisin alkuvaiheita.

”Siinä biitin teon ohessa eksyin internetissä lukemaan artikkelia, jossa puhuttiin maailman kauneimmista ihmisistä ja siitä että ketkä on ne halutuimmat parisuhdemarkkinoilla. Musta nainen ja aasialainen mies piteli häntäpäätä. Tästä inspiroituneena halusin kyseenalaistaa nämä listat. Tämän prosessin jälkeen vein biisin aihion tuottajani luolaan ja Treat sai nykyisen muotonsa.”

Esikoisjulkaisusi tuplasinkku Blood/Will Shoot sai toukokuussa innostuneen vastaanoton ja Bloodin video palkittiin elokuussa Oulun Musiikkivideofestivaaleilla parhaan kuvauksen Linssipumpeli-palkinnolla. Onko biisien hyvä vastaanotto lisännyt paineita uuden sinkun harteille?

”Paineita on aina, tavalla tai toisella. Suurin osa paineista tulee kuitenkin omien musiikillisten ambitioiden siivittämänä. Tässä vaiheessa en koe, että minulta odotettaisiin mitään tiettyä, mutta laatu on varmasti taattu”, tuoreella julkaisullaan kansainvälistäkin huomiota saanut laulaja pohtii.

Mitä on luvassa seuraavaksi? Milloin sinut nähdään sooloartistina estradeilla?

”Seuraava etappi on saada reenattua piisit siihen muotoon, että voin livenä huoletta vetää. Lisää julkaisuja on luvassa myös. Pitää takoo rautaa sillon, kun se vielä taipuu”, Markin lähettää terveisinä.

Jesse Markinin lisäksi Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät tällä viikolla muiden muassa juuri debyyttialbuminsa julkaissut Vuoret, yllättävän duettokumppanin Anna Erikssonista löytänyt Stam1na (miten näin tapahtui, se selviää tuoreimmasta Soundin numerosta 8/2018), japanilainen tummanpuhuvaa instrumentaalirockia loihtiva MONO sekä tamperelainen ska-tulokas Donna and The Dynamiters.

Ota alta haltuun Soundin Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 42: