”Viimeiset keikat eivät todellakaan tule olemaan mitään puhaltelua, ne soitetaan täysillä” – Parasta juuri nyt -soittolistan vieraana viimeiselle matkalleen suuntava Satellite Stories

"Otettiin mökki Vuokatista ja vietiin sinne kaikki meidän kamat. Tehtiin päivät biisejä, yöt saunottiin, ja välillä humalainen vuokraisäntä kävi fiilistelemässä meidän 'rokkibändiä'."
7.5.2018 16:30

Soundin Parasta juuri nyt on viikoittain päivittyvä Spotify-soittolista, jolta löytyvät raikkaat, tuoreet ja huomionarvoiset uutuusbiisit niin Suomesta kuin ulkomailta.

Niin valitettavaa kuin se onkin, jokaisen bändin (no, ehkä The Rolling Stonesia lukuun ottamatta) tie kohtaa loppunsa ennemmin tai myöhemmin. Vappuviikolla kotimaisen indiekentän saralta kuultiin varmasti monia yllättäviä uutisia, kun kansainvälistä mainetta niittänyt oululainen Satellite Stories kertoi lopettavansa tulevana syksynä kymmenen vuotta kestäneen uransa.

Ennen kuin homma pistetään lopullisesti pakettiin, tanssittavan suomi-indien sanansaattajat julkaisevat syyskuussa vielä Cut Out The Lights -albumin sekä heittävät hyvästit faneilleen tien päällä. Syyskuussa starttaava jäähyväiskiertue päättyy bändin kotikaupungin 45 Specialissa lokakuun 27. päivä. Tavoitimme Satellite Storiesin kitaristi Marko Heikkisen, joka kertoi bändin lopetustunnelmista, viimeisestä albumista sekä tuoreesta Coupons-singlestä.

Oliko päätös bändin lopettamisesta tehty ennen levyn nauhoituksia?

– On vaikea muistaa tarkkaa hetkeä. Meillä on mennyt viimeiset kaksi vuotta aika lailla sumussa. Enemmän kyseessä oli tunne siitä, että kaikki ei ole ihan kohdallaan. Nyt on sellainen olo, kuin olisi kulkenut pimeän tunnelin läpi ja tulisi valoon, Heikkinen kuvailee tunnelmia bändin sisällä.

Mikä on tarina levyn nimen Cut Out The Lights takana?

– Levyn taustalla on nimiraita, joka käsittelee syyllisyyden tunnetta siitä, että ei osaa tuntea itseään syylliseksi teoista, jotka aivan selvästi on väärin. Ei oltu aivan varmoja heti nimestä. Se antaa synkän painon koko viimeiselle levylle ja kiertueelle. Mutta jos rehellisiä ollaan, niin mikään muu nimi ei olisi voinut kuvaavampi.

Miten valitsitte Couponsin ensimmäiseksi sinkuksi viimeiseltä albumilta?

– Me mentiin edestakaisin Cut out the Lights -raidan kanssa ja Couponsin kanssa päätöstä siitä, kumman pitäisi olla eka sinkku. Taiteellisesti järkevämpi narratiivi syntyi siitä, että Coupons aloittaa viimeisen albumin tarinan, koska Cut out the Lights vie musiikillisesti ja sanoituksiltaan kohti uutta ja tuntematonta, kitaristi linjaa.

Mikä on tarina kappaleen takana?

– Haluttiin eroon suunnilleen kaikesta musiikillisesta painosta, niin tehtiin jotakin uutta ja lähettiin Oulusta. Otettiin mökki Vuokatista ja vietiin sinne kaikki meidän kamat. Tehtiin päivät biisejä, yöt saunottiin, ja välillä humalainen vuokraisäntä kävi fiilistelemässä meidän ”rokkibändiä”. Kainuuhan on nykysuomi-indien kehto. Siellä syntyi Coupons, katkeransuloinen indierock-biisi, Heikkinen valottaa biisin syntyprosessia.

Mitä jäähyväiskiertueelta voidaan odottaa?

– Viimeiset keikat eivät todellakaan tule olemaan mitään puhaltelua, vaan ne soitetaan täysillä. Et ole nähnyt suomalaista bändiä näin kovassa iskussa ikinä. Jännitystä, vaaran tunnetta ja tunteellisia hetkiä tarjotaan koko kymmenen vuoden mitalta, kun soitetaan meidän suurimmat hitit ja uuden levyn tulevat klassikot, Heikkinen vinkkaa.

Kotimaisista nimistä Satellite Storiesin lisäksi Parasta juuri nyt -soittolistalta löytyvät muun muassa Marko Heikkisen mainitsemasta Kainuusta kaupunkiin haikaileva Litku Klemetti, entisten HIM- ja Amorphis-jäsenten muodostama Flat Earth, uuden 101 tapaa olla vapaa -albuminsa viime viikolla julkaissut Maj Karma sekä rakkaudesta ja vallasta räppäävä Asa. Viime viikolla kulmakarvoja kohottivat myös Alice In Chainsin uusi musiikki sekä arkistojen kätköistä päivänvaloon nostettu ammoisten aikojen Guns ’N Roses -kappale Shadow Of Your Love, jotka saivat allekirjoittaneen miettimään missä vuodessa oikein elämme.

Soundi.fi: Parasta juuri nyt -soittolista viikolla 19:

Lisää luettavaa