Basisti kertoo, miten System Of A Down sai vihdoin aikaiseksi julkaista uutta musiikkia – ”Tämä asia on meidän egojamme tärkeämpi”

Azerbaidžanin ja Armenian konflikti sai nelikon sivuuttamaan erimielisyytensä ja työstämään yhdessä musiikkia 15 vuoden tauon jälkeen.
9.11.2020 09:45

System Of A Down yllätti faninsa viime perjantaina julkaisemalla kaksi uutta biisiä ilman ennakkovaroituksia. Asia on sikälikin merkityksellinen, että bändin jäsenet ovat jo pitkään puhuneet avoimesti siitä, että vaikka nelikko tuleekin keskenään toimeen ja he keikkailevat yhä aktiivisesti, eivät he ole päässeet yksimielisyyteen siitä, miten alkaa työstää uutta musiikkia ja siksi yhtye ei ollut ennen nyt ilmestynyttä Protect The Land/Genocidal Humanoidz -singleä julkaissut mitään 15 vuoteen.

System Of A Downin basisti Shavo Odadjian ja laulaja Serj Tankian keskustelivat uusista biiseistä Fox 11:n haastattelussa ja sanoivat nelikon työntäneen erimielisyytensä hetkeksi sivuun, koska he halusivat tehdä jotain Azerbaidžanin ja Armenian konfliktin uhrien hyväksi. Bändin muusikoillahan on armenialaiset juuret, joten asia koskettaa heitä erityisen syvältä.

”[Rumpali John Dolmayan] lähetti meille ryhmäviestin ja sanoi, että meidän on pystyttävä jättämään kaikki turha taaksemme ja tehtävä jotain. Meidän on pakko ottaa jollain tavalla osaa ja auttaa. Tämä asia on meitä tärkeämpi, se on isompi juttu kuin meidän tunteemme. Tämä asia on meidän egojamme tärkeämpi. Nyt mennään. Daron (Malakian, kitaristi) vastasi heti ja sanoi, että hänellä olisi tässä pari valmista biisiä”, Odadjian kertoo.

Nelikko meni studioon Malakianin biisien parissa ja koko paketti – kaksi biisiä ja musiikkivideo – oli valmis kahdessa viikossa.

”Olemme kiertäneet yhdessä, hengailleet keskenämme, lounastaneet yhdessä – olemme ystäviä, vaikkemme olekaan olleet luovassa tilassa yhdessä. Aluksi tunnelma studiossa oli hieman kireä, koska emme tienneet, miten kukakin asiaan suhtautuu, mutta ei mennyt kuin ehkä viisi minuuttia kun jo juttelimme ja nauroimme, puhuimme biiseistä ja siitä, miten voimme auttaa. Se oli meidän ykkösprioriteettimme, että biiseillä voidaan oikeasti auttaa. Ajattelen [biisejä] tavallaan Troijan hevosena – meitä kuunnellaan, koska emme ole julkaisseet mitään 15 vuoteen”, Odadjian toteaa.

”Tarkoitus on levittää tietoisuutta siitä, mistä tässä Azerbaidžanin ja Turkin toteuttamassa humanitaarisessä katastrofissa on kyse. Lisäksi singlen tuotto ohjataan (Azerbaidžanin ja Armenian konfliktin uhreja auttavalle) Armenia Fund -järjestölle”, Tankian lisää.

Nähtäväksi jää, auttaako tämä uusi single myös bändiä löytämään yhteisen sävelen ja palaamaan studioon työstämään peräti uutta täyspitkää albumia.

”Oli todella ilo olla taas studiossa yhdessä. Se tuntui hyvin mukavalta ja luonnolliselta – aivan kuin mitään taukoa ei olisi ollutkaan”, Odadjian sanoo.

Lisää luettavaa