Hittibiisien sanoitukset kumpuavat yhä enemmän ja enemmän vihasta ja surusta, kertoo tuore amerikkalaistutkimus

Pelkoa ja inhoa soittolistoilla.
1.2.2019 11:09

Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan listahiteiksi nousevat kappaleet ovat muuttuneet viimeisen 50 vuoden aikana vihaisemmiksi ja surullisimmiksi. Siinä missä 1950- ja 60-luvulla iloiset kappaleet myivät eniten ja saivat eniten soittoaikaa, nyt soitto- ja myyntilistojen kärkeen noustaan vihasta, pelosta, surusta ja inhosta kumpuavilla sanoituksilla.

Kathleen Napierin ja Lior Shamirin tutkimus pohjautuu yli 6 000 Billboardin Hot 100 -listan kappaleen sanoitukseen, jotka on valittu aikaväliltä 1951-2016. Vähiten vihaisiksi osoittautuivat 50-luvun suosikkikappaleet ja vihaisimmiksi vuoden 2016 hittibiisit. 70-luvun puolivälin piikkiä lukuunottamatta iloisuuskäyrä on siis ollut jatkuvassa laskussa.

Koska tutkimus keskittyi nimenomaan hittikappaleisiin, kertoo se enemmän kuuntelijoiden musiikkimieltymyksen muuttumisesta kuin itse musiikin muuttumisesta, muistuttavat tutkijat.

Tutkimuksessa analysoitiin kappaleiden sisältämiä tunnetiloja kuvaavia sanoja ja niiden esiintymistiheyttä, joiden perusteella laskettiin vuosittaiset keskiarvot eri tunteille. Vastaavaa tekstimassojen analysointia käytetään yleensä yrityksissä selvittämään sosiaalisen median kautta, mitä mieltä asiakkaat ovat niiden tuotteista ja palveluista.

Tutkimus on julkaistu Journal of Popular Music Studies -lehdessä. Asiasta uutisoi Yle.

Lisää luettavaa