Imperiumin vastaisku: mediajätti Vivendi yrittää ampua alas Spinal Tap -muusikoiden valtavat korvausvaatimukset

Soundinkin sivuilla uutisoitiin hiljattain Spinal Tapin näyttelijä-muusikoiden Harry Shearerin, Christopher Guestin ja Michael McKeanin sekä ohjaaja Rob Reinerin kanteesta, jossa tekijäjoukko vaatii mediayhtiö Vivendiltä jopa 400 miljoonan dollarin korvauksia maksamattomista rojalteista. Ryhmän mukaan vuonna 1984 julkaistu elokuva on tuottanut huomattavasti enemmän rahaa kuin sen oikeudet hankkinut Vivendi on kertonut.

Kanteen lukemat kuulostivat hurjilta: Shearer esitti, että tekijöille olisi maksettu ajan mittaan vain 81 dollaria oheistuotteiden ja 98 dollaria soundtrackin tuotoista.

Pallo siirtyi Vivendin päätyyn, ja nyt yhtiö alkaa rakennella vastahyökkäystä. Hollywood Reporter kertoo, että omassa aloitteessaan Vivendi vaatii kanteen hylkäämistä. Perusteena on, etteivät Shearer ja kumppanit ole yhtiön mukaan koskaan pyytäneet tai suorittaneet tarkastusta jakeluyhtiö StudioCanalin kirjanpidosta, joten heillä ei voi olla todellista tietoa mahdollisista virheistä tai väärinkäytöksistä.

Lisäksi yhtiö esittää, ettei This Is Spinal Tap ole tuottanut likimainkaan sellaisia summia kuin tekijäryhmä väittää. Vivendin mukaan elokuva tuotti Yhdysvalloissa elokuvateattereissa vain alle 5 miljoonaa dollaria ja muuallakin maailmassa samankaltaisia summia.

Shearer on myös vaatinut elokuvan oikeuksia takaisin tekijöille, mutta Vivendillä ei ole mitään haluja niitä antaa. Shearer nojaa vaatimuksensa tekijänoikeuslakiin, jonka perusteella jotkut lisenssisopimuset raukeavat 35 vuoden kuluttua solmimisestaan. Spinal Tapin hahmot ja jotkut kappaleet kehitettiin jo 1970–80-lukujen vaihteessa.

Vivendin mukaan elokuva ja sen soundtrack tehtiin kuitenkin tilaustyönä, joten muusikot ja ohjaaja eivät ole sellaisessa asemassa, että he voisivat vaatia oikeuksia itselleen.

Kunnon lakisotku siis kasassa. Miten kamppailussa käy, sen kerromme jahka asiat etenevät.