Jos Nevermind ilmestyisi nyt, se ei tekisi yhtä suurta vaikutusta, sanoo Nirvanan klassikkolevyn tuottaja – Nimeää nykyartistin, jossa on potentiaalia samaan

Butch Vig Garbage-yhtyeen keikalla vuonna 2017.
Larry Marano/Shutterstock/All Over Press

Butch Vigin mukaan Billie Eilishissa on omalla tavallaan paljon samaa kuin Nirvanassa.

Syyskuussa 1991 Nirvana julkaisi Nevermind-klassikkoalbuminsa, jonka vaikutus populaarikulttuuriin on kiistaton. Levyn tuottanut Butch Vig, joka tunnetaan myös Garbage-yhtyeen rumpalina, sanoo tuoreessa NME-lehden haastattelussa, että tänä päivänä vastaavan tempun toisintaminen eli kokonaiselle sukupolvelle äänen antaminen on todella vaikeaa ellei lähes mahdotonta.

”Jos Nevermind ilmestyisi nyt, sillä ei olisi vastaavaa kulttuurillista vaikutusta – siitäkin huolimatta, että se on upea levy. Se ilmestyi täydelliseen aikaan, jolloin puhalsivat uudet musiikilliset tuulet ja se tuntui vallankumoukselta”, Vig pohtii.

”Se voi tapahtua vielä, mutta ei samalla tavalla. Näen jotain vastaavaa Billie Eilishissa – olen hänen ja (veljensä) Finneasin ystävä ja heidän äitinsä oli tyttäreni musiikinopettaja. Asumme vielä melko lähekkäin. Billie puhuttelee kokonaista nuorisopolvea samaan tapaan kuin Nirvana teki.”

Vigin mukaan muutokset siinä, miten musiikkia nykyään kulutetaan, on vaikuttanut osaltaan siihen, ettei vastaavaa mullistusta pääse hänen mukaansa enää syntymään.

”Nykyään kaikki on heti saatavissa, joten on todella vaikea rakentaa mystiikkaa. Jos todella haluat jotain, mutta se on juuri käden ulottumattomissa, se tekee siitä asiasta entistä voimakkaamman”, Vig tuumaa.

”Ehkä joskus tulee bändi, joka kuulostaa Nirvanalta Bob Dylanin lyriikoin, joka on sisällä hip-hopissa, mutta joka ei ole Instagramissa tai Facebookissa. He soittavat ehkä pari keikkaa ja katoavat. Silloin ihmiset sekoaisivat, koska he haluaisivat sitä lisää. Jos tiedät sellaisen tapauksen, pyydä heitä soittamaan minulle, sillä haluan tuottaa heitä!”